Vesti -

Osnivači Gugla se povlače s vodećih mesta u kompaniji, Alfabet dobija novog šefa

Kalifornija -- Osnivači "Gugla" Lari Pejdž i Sergej Brin objavili su da se povlače s najviših funkcija i svakodnevnog vođenja poslova u matičnoj kompaniji internet-giganta.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Depositphotos, guynamedjames
Foto: Depositphotos, guynamedjames

Oni će napustiti položaje izvršnog direktora i predsednika kompanije "Alfabet", ali će ostati u upravnom odboru.

Direktor "Gugla" Sundar Pičaj preuzeće i funkciju direktora "Alfabeta", navodi se u saopštenju, preneo je Bi-Bi-Si.

"Alfabet" je osnovan 2015. godine u okviru restrukturisanja firme "Gugl", koju su Pejdž i Brin pokrenuli u jednoj garaži u Kaliforniji 1998. godine.

Matična kompanija planira da aktivnosti "Gugla" u budućnosti budu "čistije i odgovornije", dok se firma širi s područja interneta u druge oblasti, poput autonomnih vozila.

Pejdž i Birn, obojica stari po 46 godina, prešli su u "Alfabet" kada je ta kompanija osnovana, a tada su rekli da žele da se fokusiraju na pokretanje novih inicijativa.

Oni su sada u zajedničkom blogu napisali da će "ostati aktivni kao članovi upravnog odbora, akcionari i suosnivači", ali da je "prirodno vreme da se upravna struktura pojednostavi".

"Nikada nismo bili ti koji bi se držali upravljačkih uloga kad mislimo da postoji bolji način za vođenje kompanije. Alfabetu i Guglu više nisu potrebna dva izvršna direktora i predsednik", navodi se u njihovom pismu, preneo je "Blic".

Oni su takođe izjavili da je vreme da "preuzmu ulogu ponosnih roditelja, nudeći savet i ljubav, ali ne svakodnevno nagovarajući" i insistirali su na tome da "nema bolje osobe" koja bi vodila kompaniju u budućnosti od Pičaja.

Taj 47-godišnjak je rođen u Indiji, gde je studirao inženjerstvo. Nastavio je da studira u SAD na Univerzitetu Stenford i Univerzitetu u Pensilvaniji pre nego što se 2004. godine pridružio Guglu. Rekao je da je uzbuđen zbog tranzicije.

"Osnivači su svima nama dali neverovatnu šansu da utičemo na svet", rekao je Pičaj i dodao "zahvaljujući njima imamo bezvremensku misiju, trajne vrednosti i kulturu saradnje i istraživanja zbog koje je uzbudljivo svakodnevno dolaziti na posao".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.