Vesti -

Porasla industrijska proizvodnja u EU i Evrozoni u septembru

Luksemburg -- Industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji porasla je u septembru za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, a u Evrozoni za 0,1 odsto, objavio je Evrostat.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, digitalgenetics
Foto: Depositphotos, digitalgenetics

U avgustu 2019. godine, industrijska proizvodnja u 28-članoj EU je ostala stabilna, a u 19-članoj Evrozoni je porasla za 0,4 odsto, podseća se u saopštenju na zvaničnom sajtu Evrostata.

Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja u EU je u septembru 2019. godine, međutim, opala za 1,2 odsto, a u evrozoni za 1,7 odsto.

Proizvodnja netrajne robe za široku potrošnju zabeležila je u 28-članom bloku rast od 0,9 odsto u septembru, na mesečnom nivou, a kapitalne robe za 0,6 procenata. S druge strane, proizvodnja trajne robe za široku potrošnju je pala za 0,1 odsto, a energije za 0,4 odsto.

U istom periodu, u Evrozoni je proizvodnja netrajne robe porasla za 1,0 odsto, a kapitalne robe za 0,6 procenata, dok je proizvodnja trajnih dobara opala za 0,7 odsto, a energije za 0,8 procenata.

Među članicama Evrozone za koje su dostupni podaci, najveći rast industrijske proizvodnje registrovan je u Irskoj (8,8 procenata), Mađarskoj (3,1 odsto), Danskoj, Hrvatskoj i Litvaniji (po 2,5 procenata). Najveći pad industrije je zabeležen na Malti (za 3,7 odsto), Portugaliji (2,3 odsto) i Estoniji (1,5 procenata).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.