Vesti -

Inflacija na trogodišnjem minimumu: Pojeftinila struja, odeća skuplja

London -- Inflacija u Britaniji pala je u oktobru na najniži nivo u gotovo tri godine, pokazali su zvanični podaci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, shirotie
Foto: Depositphotos, shirotie

Potrošačke cene su prošlog meseca porasle po godišnjoj stopi od 1,5 odsto u odnosu na 1,7 odsto u septembru, jer su cenovnim ograničenjima koja je uveo britanski energetski regulator snižene cene struje i gasa za 15 miliona domaćinstava, saopštila je nacionalna Kancelarija za statistiku (ONS), a prenosi agencija Rojters.

To je najniža inflacija od novembra 2016. godine, navodi britanska agencija i dodaje da su ekonomisti predviđali rast inflacije od 1,6 odsto.

"Pad cena komunalnih usluga, zbog nižih cena energije, pomogao je ublažavanju inflacije u oktobru. Međutim, to je delimično neutralisano rastom cena odeće", rekao je portparol ONS-a.

Cene gasa i struje pale su u oktobru za 8,7 odsto i 2,2 odsto respektivno, u odnosu na septembar, a niže cene motornih goriva takođe su doprinele obaranju inflacije. Stopa bazne inflacije, iz koje su izuzete cene energije, goriva, alkohola i duvana, ostala je nepromenjena na 1,7 odsto.

Iz ONS-a poručuju i da su cene nekretnina širom Britanije u septembru porasle za 1,3 odsto na godišnjem nivou, što je nepromenjeno u odnosu na avgust, dok su samo u Londonu, cene nekretnina pale 15. mesec zaredom, i to za 0,4 odsto posle pada od 1,0 odsto u avgustu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.