Vesti -

Još bez tarifa na vozila? Iz auto-industrije očekuju odlaganje

Njujork -- Proizvođači automobila veruju da će Tramp ove nedelje pomeriti rok za uvođenje 25-procentnih tarifa na automobile i auto-delove iz Evropske unije i Japana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Leigh Vogel POOL
Foto: Epa, Leigh Vogel POOL

Ovo tvrdi pet zvaničnika iz automobilske industrije, a očekivano odlaganje, koje bi trebalo da bude objavljeno kasnije ove nedelje, dolazi u trenutku kada strane automobilske kompanije žele da povećaju investicije u SAD i da odvrate Trampa od primene tarifa, prenosi Rojters.

Američki ministar za trgovinu Vilbur Ros je ranije ovog meseca rekao da tarife možda neće biti potrebne, podseća britanska agencija, i dodaje da zvaničnici EU očekuju da će Tramp najaviti šestomesečno odlaganje roka.

Tramp je u maju ove godine odložio odluku o tarifama za 180 dana, naloživši trgovinskom predstavniku SAD Robertu Lajtizeru da se angažuje u pregovorima. "Kancelarija trgovinskog predstavnika je nedavno zatražila od brojnih stranih automobilskih kompanija da dostave podatke o iznosu njihovih investicija u SAD", navelo je za Rojters nekoliko zvaničnika iz te industrije.

Guverner Tenesija Bil Li, Trampov republikanski saveznik, planira da danas prisustvuje ceremoniji povodom početka proširenja Folksvagenovog pogona u američkom gradu Čatanuga. Vrednost tog projekta, koji ima za cilj proizvodnju električnih automobila, iznosi 800 miliona dolara i omogućiće otvaranje još 1.000 radnih mesta. Folksvagen je u januaru najavio da će do 2022. godine početi proizvodnju električnih automobila.

Takođe, nemački Dajmler je krajem 2017. godine saopštio da će uložiti milijardu dolara u proširenje svoje proizvodnje u Alabami, uz otvaranje više od 600 radnih mesta.

Tarife na automobile iz Japana, prema ocenama stručnjaka iz auto-industrije, deluju još manje verovatne nego one na evropska vozila, jer su japanski proizvođači automobila i dobavljači najavili više milijardi dolara investicija, od kojih je najpoznatija najavljena izgradnja zajedničke fabrike Tojote i Mazde u Alabami, u vrednosti od 1,6 milijardi dolara.

Tramp i japanski premijer Šinzo Abe potpisali su u septembru parcijalni trgovinski sporazum o ukidanju tarifa na američke poljoprivredne robe, japanske alatne mašine i druge proizvode. Iako sporazum ne pokriva trgovinu automobilima, Abe je u septembru izjavio da je dobio uveravanja od Trampa da Sjedinjene Države neće uvoditi tarife na automobile, pišu iz Rojtersa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.