Vesti -

Realizacijom "malog Šengena" balkanska šestorka štedi 3,5 milijardi €

Pariz -- Kritike i napadi na inicijativu o formiranju "malog Šengena" potvrđuju koliko je ona dobra i vredna pažnje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ Predsedništvo Srbije
Foto: Tanjug/ Predsedništvo Srbije

Ovo je danas u Parizu rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podsetivši na procenu Svetske banke da bi balkanska šestorka njenom realizacijom uštedela 3,5 milijadi evra.

"Ekstremistima, i albanskim i srpskim i kojim god hoćete, njima se ne dopada ništa što spaja ljude, ništa što donosi mir i stabilnost i razvoj. Oni bi voleli da užvaju u bari i žabokrečini u kojoj nema pomaka", rekao je predsednik srpskim novinarima u Parizu i izrazio žaljenje zbog toga što je teško i razgovarati s ljudima bez vizije.

Vučić je konstatovao da je druga stvar, kad je reč o inicijativi, da li će svi izdržati taj pritisak.

Onima iz Crne Gore koji tvrde da su se već povezali u regionu poručio je da sa Srbijom to nisu učnili.

"Sa nama niste. Možda sa nekim drugim, nemamo brze trake za kamione, naši kamioni na granicama čekaju po 100 stati, a podsetiću - Svetska banka kaže da bi zapadnobalkanska šestorka uštedela tri i po millijarde evra ako bi uspeli da implementiramo i sprovedemo inicijativu u delo", rekao je Vučić novinarima u Parizu, nakon obraćanja na 40. generalnoj konferenciji Uneska.

Predsednik je izrazio žaljenje zato što ne može da se razgovara a ni da se postižu ozbiljni rezultati s ljudima koji, kaže, nemaju viziju, ne razumeju ništa i postoje samo da bi nekoga opsovali, udarili ili išarali pozorište.

Vučić je sve to rekao na molbu novinara da prokomentariše ocene da "mali Šengen" predstavlja formiranje velike Albanije i dodao da odgovor može da pruži samo dobronamernim ljudima, ali ne i onima "koji tuku i tukli bi žene i ispred Pinka, poput pripadnika Dveri".

"Kakvo je to stvaranje velike Albanije tako što ćemo napraviti još traka kojima naši kamioni mogu da prođu, da možemo sa ličnim kartama da idemo i mi i oni, što nećemo morati da izdajemo posebne radne dozvole?", rekao je predsednik.

Upitao je te koji su protiv inicijative kako misle da srpska ekonomija napreduje.

Vučić je rekao da su pojedini lagali narod da je inicijativa nastala samo zato što brinemo o albanskom paradajzu, iako je upravo suprotno, jer brinemo o srpskom paradajzu, kečapu, ajvaru, ljutenici i pinđuru...

Uz izvinjenje što će morati da koristi takve reči, predsednik je rekao da je, da bi neko tvrdio suprotno i napadao incijativu, taj morao da bude neobrazovan i neozbiljan.

Prema njegovim rečima, Srbija će imati i vagone za vozove i Bošovu fabriku kućnih aparata i da prodaje mnogo toga što drugi neće imati.

"Srbija sa svim zemljama u okruženju, osim sa Mađarskom, ima suficit, sa Slovenijom je mali, sa Hrvatskom nešto veći", rekao je predsednik.

Predsednik je ocenio da je dobro što među opozicijom ipak ima i onih koji hvale inicijativu jer to pokazuje da su odlično razumeli poruku naroda, jer su po poslednjim istraživanjima svi zajedno tek jedva prešli cenzus.

"Ljudi neće politiku u kojoj kada gradite auto-puteve njima to smeta, kao i kada spajate ljude. Kada ih pitate šta ne valja, ne znaju šta da kažu - kada gradite auto-put za Prišitnu kažu to je auto-put za veliku Albaniju, a to je put koji će Srbe iz Gračanice za manje od sat vremena dovesti do Prokuplja", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.