Vesti -

Auto-gigant u problemima: Zbrisano 70 procenata dobiti

Tokio -- Japanska kompanija Nisan izvestila je danas o 70-procentom padu profita, zbog čega je smanjila celogodišnju procenu dobiti na 11-godišnji minimum.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, koya979
Foto: Depositphotos, koya979

Razlog tome je pad prodaje japanskog proizvodjača automobila, prenosi agencija Rojters.

Operativni profit druge najveće japanske automobilske kompanije po obimu prodaje iznosio je 30 milijardi jena (274,98 miliona dolara) u periodu jul-septembar 2019. godine u odnosu na 101,2 milijarde jena godinu dana ranije.

To je znatno niže u odnosu na procenu devet ekonomista koje je anketirao Refinitiv i koji su predviđali dobit od 47,48 milijardi jena, i predstavlja najgori drugi kvartal za tu kompaniju u poslednjih 15 godina.

"Operativni profit za prvo polugodište je podbacio u odnosu na našu ciljanu celogodišnju dobit", rekao je novinarima potpredsednik korporacije i novi finansijski direktor Stiven Ma.

Iz tog razloga, Nisan je srezao godišnju prognozu operativnog profita za 35 odsto na 150 milijardi jena, što bi bio najgori godišnji rezultat kompanije u 11 godina.

Kompanija, takođe, sada predviđa globalnu prodaju od 5,2 miliona vozila, u odnosu na ranije projektovanih 5,5 miliona jedinica.

Nisan je u poslednjih nekoliko nedelja najavio reorganizaciju menadžmenta, imenujući šefa kineskog ogranka, 53-godišnjeg Makotu Učidu, za svog narednog izvršnog direktora.

Kompanija sprovodi i globalni plan oporavka poslovanja, u okviru kojeg će ukinuti jednu desetinu svoje radne snage i smanjiti globalnu proizvodnju vozila za deset odsto do 2023. godine, u nastojanju da zauzda troškove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.