Vesti -

"Planovi za Tursku trenutno su na čekanju. Ne tražimo alternativne lokacije"

Volfsburg -- Folksvagen (VW) u ovom trenutku ne razmatra nove lokacije za pogon vredan 1,5 milijardi evra, rekao je Andreas Tostman, šef proizvodnje u koncernu Folksvagen.

Izvor: Novac.hr
Podeli
FOTO: Epa, Clemens Bilan
FOTO: Epa, Clemens Bilan

On je istupio u javnost s ovom izjavom kako bi stavio tačku na spekulacije o potencijalnim novim lokacijama Folksvagenove fabrike na jugoistoku Evrope.

"Pratimo razvoj situacije. Planovi za Tursku trenutno su na čekanju. U ovom trenutku ne tražimo aktivno alternativne lokacije", kazao je za Reuters Tostman.

Nemci su, podsetimo, nameravali da grade novu fabriku u Turskoj, ali su odluku o tome stopirali početkom meseca zbog turske vojne ofanzive u Siriji.

To je obradovalo ostale konkurente za ovu veliku investiciju: Srbiju, Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku.

Da se i Hrvatska priključila trci za VW pogon nezvanično se saznalo juče nakon sastanka Petera Altmaiera, nemačkog ministra privrede i energetike, i njegova hrvatskog kolege Darka Horvata.

Iako u kratkoj izjavi Tostman nije demantovao da trka i dalje traje, čini se, da ipak od Turske nisu sasvim odustali.

Makroekonomista Goran Šaravnja smatra da je Turska konkurisala za fabriku iz dva razloga:

"Očigledno je da su kriterijumi VW-a otpočetka bili veličina tržišta i jeftina radna snaga, što Turska zadovoljava. Međutim, ono što im nedostaje, a Hrvatska ima, jeste politička i makroekonomska stabilnost", kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.