Vesti -

Neto dobit švajcarske UBS banke pala 16 odsto u trećem kvartalu

Cirih -- Švajcarska UBS banka zabeležila je pad neto dobiti u trećem tromesečju 2019. godine od 16 odsto u odnosu na isti periodom prošle godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, devke, 5209553
Foto: Depositphotos, devke, 5209553

Njena jedinica investicionog bankarstva registrovala je pad od čak 59 procenata usled "izazovnih uslova u okruženju".

Neto profit banke je iznosio u trećem kvartalu 1,049 milijardi američkih dolara, što je znatno ispod iznosa od 1,225 milijardi dolara prijavljenog u istom kvartalu 2018.

Operativni prihod dostigao je sedam milijardi dolara u poređenju sa 7,5 milijardi godinu dana ranije, prenosi tv CNBC.

Povrat na kapital je iznosio 8,7 procenata prema 11,1 odsto prethodne godine, a koeficijent osnovnog kapitala Tier I je skliznuo na 13,1 posto sa nivoa od 13,5 u odnosu na isti kvartal 2018.

UBS je takođe saopštila da očekuje da će u četvrtom tromesečju 2019. imati troškove restrukturiranja u iznosu od 100 miliona dolara.

"Niske i dugotrajno negativne kamatne stope uz očekivano dalje monetarno ublažavanje negativno će uticati na neto prihod od kamata u odnosu na prošlu godinu“, navodi se u današnjem saopštenju banke.

Niske kamate ograničavaju mogućnosti banaka da stvaraju profit, povećavajući pritom pritisak na marže.

UBS je u avgustu najavila da će naplaćivati godišnju naknadu od 0,6 odsto na gotovinske štedne depozite iznad 500.000 evra (557.642 dolara) i od 0,75 odsto na štedne uloge od preko dva miliona švajcarskih franaka (2,03 miliona dolara) kako bi pokrila troškove negativnih kamata koje plaća na sredstva položena kod centralne banke.

"Cela bankarska industrija se suočava sa istim izazovom zbog negativnih kamata, tako da smo, nažalost, primorani da prebacimo deo troška, ali ne ceo trošak negativnih stopa na klijente, i smatram da je to neizbežno i da će, verovatno, ostatak industrije slediti to", izjavio generalni direktor UBS-a, Serđo Ermoti, za CNBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.