Vesti -

Kraj trgovinskog rata?

Peking -- Potpredsednik kineske vlade Liu He je saopštio da će Kina sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphoto, tangducminh
Foto: Depositphoto, tangducminh

On obećava rešavanje problema na osnovu jednakosti i međusobnog poštovanja, kao i da bi zaustavljanje trgovinskog rata bilo dobro za obe strane.

"Dve strane postigle su znatan napredak na mnogim poljima, postavljajući važan temelj za potpisivanje sporazuma", izjavio je Liu, koji je glavni pregovarač u trgovinskim pregovorima.

Kina i Sjedinjene Države postigle su ograničen dogovor prošle nedelje kako bi okončale trgovinski rat koji je ukočio svetska tržišta i ometao svetski ekonomski rast, a sada obe strane rade na pismenom sporazumu, a prenosi Rojters.

Liu je rekao da će Kina pojačati ulaganja u osnovne tehnologije kako bi ubrzala ekonomsku obnovu.

"Nismo zabrinuti zbog kratkoročne ekonomske nestabilnosti. Uvereni smo da možemo da ispunimo makroekonomske ciljeve za ovu godinu", rekao je Liu i dodao da su dobri odnosi dve države bitni i za stabilnost u svetu.

"Rast kinesko-američke privredne i trgovinske saradnje povezan je sa mirom, stabilnošću i prosperitetom celog sveta", rekao je.

Međunarodni monetarni fond procenio je da bi okvirni trgovinski sporazum koji su Vašington i Peking postigli prošle nedelje mogao smanjiti štetu koju su nanele tarife koje su obe zemlje uvele u proteklih 15 meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.