Vesti -

Krenuo ruski gas: Počelo punjenje "Turskog toka"

Ankara -- Počelo je punjenje gasom prvog kraka morskog dela gasovoda "Turski tok", što je poslednja faza ispitivanja pre puštanja u rad, saopštio je operator projekta.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, Iurii, 43374829
Foto: Depositphotos, Iurii, 43374829

"Počelo je punjenje prirodnim gasom prvog od dva kraka morskog dela gasovoda ’Turski tok‘. Ovo je poslednja faza ispitivanja pre puštanja gasovoda u rad", navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

"Punjenje gasovodnog sistema gasom predstavlja značajan korak ka početku faktičkih isporuka gasa Turskoj i jugoistočnoj Evropi preko novog sistema morskih gasovoda. Komercijalna eksploatacija gasovoda trebalo bi prema planu da počne do kraja 2019. godine", piše u saopštenju operatora.

Projekat "Turski tok" podrazumeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namenjen za snabdevanje zemalja Južne i Jugoistočne Evrope, a njegovo puštanje u rad planirano je za kraj 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.