Vesti -

Jandeksova autonomna vozila prešla milion milja

Moskva -- Ruski Jandeks saopštio je da su njegova vozila prešla milion milja autonomne vožnje otkad je počelo testiranje u decembru 2017. godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/ALEXANDER ASTAFYEV
Foto: Epa/ALEXANDER ASTAFYEV

Time se najveća ruska internet-kompanija pridružila elitnoj grupi firmi u okviru novonastale robo-taksi industrije, piše portal Moskva tajms.

To je prekretnica u Jandeksovom pokušaju da se nadmeće sa Guglovom podružnicom za samovozeća vozila vajmo za udeo na tržištu čiju vrednost banka UBS precenjuje da bi mogla premašiti dva biliona dolara do 2030. godine.

Dostizanje pređenih milion milja pokazuje da je kompanija na putu da verifikuje svoju tehnologiju pokazujući da je pouzdana i bezbedna, piše portal. Ključ uspeha je u tome da se regulatori tržišta navedu da prihvate vozila bez vozača na ulicama.

Veći deo od tih milion milja vožnje ostvaren je po ulicama Moskve, i po snegu i po kiši, a deo u Tel Avivu, poznatom po "nasumično parkiranim automobilima i vrućini", saopštio je Jandeks juče.

Kompanija planira da proširi flotu autonomnih vozila na hiljadu automobila u roku od dve godine, sa 50 koliko ih sada ima, što će joj omogućiti da prelazi milion milja nedeljno, rekao je Dmitrij Poliščuk, šef Jandeksovog sektora za autonomna vozila.

Ranije u toku ovog meseca, Arkadij Volzoh, generalni direktor i osnivač Jandeksa, kazao je da se isplativost samovozeće flote koja radi 24 časa dnevno već sada može porediti po troškovima sa tradicionalnom taksi službom sa čovekom na mestu vozača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.