Vesti -

EU pozvala na zabranu prodaje oružja Turskoj

Luksemburg -- Savet EU u Luksemburgu pozvao je Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na severoistoku Sirije, a zemlje članice da razmotre prekid izvoza oružja Ankari.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/artjazz
Foto: Depositphotos/artjazz

"Uzimajući u obzir činjenicu da je u toku turska vojna akcija uz dramatične posledice, EU podseća na odluku nekih zemalja članica da odmah zaustave izvoz oružja namenjen Turskoj", navodi se u zaključcima Saveta EU.

Ministri su ocenili da turska vojna akcija predstavlja ozbiljno podrivanje stabilnosti i bezbednosti celog regiona, a Savet EU najavio je sastanak radnih grupa koje će koordinisati pozicije zemlja članica EU u akciji zaustavljanu izvoza oružja Turskoj.

EU ministri upozorili su da je turskom vojnom akcijom otežana mogućnost postizanja mira u Siriji kroz političke procese koje vode UN i da se ozbiljno podriva napredak koji je postignut u cilju pobede nad Islamskom Republikom.

"EU ostaje posvećana jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu sirijske države", navodi se u zaključcima.

Istovremeno, Savet podseća da je Turska ključni partner EU i važan činilac u sirijskoj krizi i regionu. U saopštenju EU upozorava da će obustaviti pomoć za stabilizaciju i razvoj onim područjima gde su prava lokalnog stanovništva ignorisana i zloupotrebljana, ali i da će u svetlu novih potreba nastaviti napore za rešavanje "ozbiljne humanitarne i izbegličke krize".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.