Vesti -

Rusija: Nema pregovora o izmeni OPEK-ovog sporazuma

Rijad -- Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da nisu u toku razgovori o izmeni globalnog sporazuma o proizvodnji nafte.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Ali Haider
Foto: Epa, Ali Haider

U sklopu pomenutog sporazuma su članice i nečlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) ograničile proizvodnju kako bi pružile podsticaj cenama.

"Moskva je potpuno posvećena sporazumu", rekao je Novak novinarima tokom posete Saudijskoj Arabiji gde učestvuje na jednom rusko-saudijskom investicionom događaju.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman je, na istom događaju, rekao da članice OPEK-a i njeni partneri, odnosno grupa poznatija kao OPEK+, pokazuju visoku posvećenost trenutnom sporazumu, i ukazao je na potrebu koncentrisanja pažnje na stabilnost naftnog tržišta a ne na cene.

"Fer cena je stabilna cena", poručio je bin Salman, a prenosi agencija Rojters.

Južni Sudan, članica grupe OPEK+, saopštiće narednih dana da se pridržava smanjenja proizvodnje, rekao je ministar, i dodao da je Gabon već obelodanio da u potpunosti poštuje sporazum. Sporazum između OPEK-a, Rusije i drugih proizvođača koji nisu članovi naftnog kartela, predviđa smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno do marta 2020. godine, usled prognoziranog viška ponude na tržištu u narednoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.