Vesti -

Amazon i Microsoft bore se za Pentagon: Ko će dobiti ugovor vredan 10 milijardi dolara

Arlington -- Projekat Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) američkog Pentagona privukao je velika imena iz tehnološkog sveta.

Izvor: SEEbiz
Podeli
FOTO: EPA, ERIK S. LESSER
FOTO: EPA, ERIK S. LESSER

Cilj projekta je objedinjavanje nabavke cloud usluga vredne 10 milijardi dolara.

Za prestižni ugovor s državom početkom ove godine u borbu su ušli Amazon, Google, Microsoft, IBM, Oracle i Rean Cloud. Ali tada je sve počelo da se komplikuje.

Prvo su zaposleni u Google počeli da se bune i organizovali proteste ne želeći da njihova kompanija učestvuje u poslovima koji uključuju vojsku, ratovanje i tehnologiju za ubijanje, pa je Google pod pritiskom odustao od licitiranja za ovaj projekt, piše SEEbiz.

U mesecima koji su usledili po kuloarima Vašingtona kružila je informacija da je posao gotovo pa namešten za Amazon, sve dok se Oracle, pa potom i IBM, nisu žalili na uslove ugovora i bacili sumnju na celi projekat. Sud je stoga projekat JEDI stavio "na led" dok se svi detalji ne razjasne.

Nakon nekoliko meseci, u avgustu ove godine, sudska je blokada skinuta, a Amazon u tom trenutku i dalje slovi za favorita. Jedini ozbiljni konkurent u trci, koji može ponuditi sve tražene usluge, ostao je Microsoft.

Sve ovo nikako se nije dopalo američkom predsedniku Donaldu Trampu, koji od ranije "ratuje" s Amazonom i Džefom Bezosom, a sve zbog navodne pristranosti njegovog Vašington Posta i pisanja protiv Trampove administracije. Stoga je Tramp ponovno pauzirao projekat i naredio da se istraži favorizuje li se Amazonovo cloud rešenje AWS ili ne.

U celu ovu zavrzlamu umiešana je politika, biznis, ali i lobisti moćnih kompanija koji pokušavaju da usmere Pentagon prema svojim klijentima. Dobitnik konkursa imaće pod svojom kontrolom veliki deo cloud usluga federalnih vlasti SAD-a i oko 80 odsto svih Pentagonovih podataka, pa odluka o partneru zaista nije lagana zbog rizika koje sa sobom nosi.

Govorilo se i kako bi Tramp mogao vratiti proces na početak i narediti da se ugovor rascepka i dodeli većem broju dobavljača. U ovom trenutku jasno je samo da su finalisti u najužem izboru Amazon i Microsoft, da osoblje Pentagona "navija" za Amazon, te da bi odluku o ovom velikom ugovoru trebalo da objave do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.