Vesti -

Prekretnica: Struja iz OIE po prvi put pretekla fosilna goriva u Britaniji

London -- U proteklom kvartalu obnovljivi izvori energije dali su više struje britanskim domovima i preduzećima nego fosilna goriva po prvi put u istoriji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/JENS KOEHLER
Foto: Epa/JENS KOEHLER

Prema najnovijem istraživanju, rekord u proizvodnji struje iz OIE postignut je u trećem kvartalu, nakon što je njen udeo u ukupnom energetskom miksu dostigao 40 odsto, piše Gardijan.

To je prvi put da je električna energija dobijena pomoću vetroparkova, solarnih panela i iz zasada biljaka za biomasu premašila fosilna goriva u UK, otkad je prva elektrana puštena u pogon 1882. godine.

Ova prekretnica potvrdila je predviđanja Nacionalne mreže da će 2019. biti prva godina od industrijske revolucije u kojoj će struja iz OIE preteći elektrane na gas i ugalj.

Fosilna goriva su u Britaniji pre manje od 10 godina činile četiri petine izvora struje, ali najnovija analiza pokazala je da se sada iz uglja dobija manje od jedan odsto električne energije. Britanske elektrane na uglja zatvaraju se u skladu sa planom da ih od 2025. više ne bude, naime do proleća će ostati samo četiri.

Gasne elektrane učestvuju u proizvodnji energije u sistemu sa 38 odsto, dok nuklerke daju manje od petine ukupne energije u proteklom kvartalu, kaže se u analizi.

Kod OIE, najviše se struje dobija iz vetroelektrana, 20 odsto, iz biomase 12 odsto i solarni paneli doprinose energetskom miksu sa šest odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.