Vesti -

Amerika bi mogla da postane kupac ukrajinskog gasa

Moskva -- Sjedinjene Američke Države bi u budućnosti mogle da postanu kupac ukrajinskog gasa, kaže generalni direktor ruske kompanije "Nafta-Gas" Islam Nazarlijev.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, photojimdp
Foto: Depositphotos, photojimdp

Nazarijev dodaje da je, da bi se to desilo, potrebno ulaganje velikih sredstava u razvoj sektora za eksploataciju tog energenta.

Ministar energetike SAD Rik Peri je 9. oktobra na svom nalogu na Tviteru saopštio da će Ukrajina u budućnosti moći da isporučuje susedima sopstveni gas. Prema njegovom mišljenju, to je moguće zahvaljujući proširivanju mreže međunarodnih gasovoda.

"Ako SAD imaju svoje interese u vezi s jačanjem ukrajinske ekonomije kroz značajno investiranje u sektor dobijanja prirodnog gasa, onda to može da se ostvari, ali ne u kratkom roku", smatra Nazarlijev, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, za pretvaranje Ukrajine u velikog igrača na gasnom tržištu neophodno je više ulaganja u izgradnju gasovoda, kao i izgradnja i proširenje preduzeća za eksploataciju gasa.

"SAD mogu da budu potrošači ukrajinskog gasa, jer je njihova potražnja veća od 775 kubnih metara gasa", rekao je Nazarlijev.

Prema njegovom mišljenju, gas od Ukrajine teoretski bi mogle da kupuju i Indija, Azerbejdžan i Češka.

Dobijanje gasa u Ukrajini 2018. godine poraslo je za 2,4 odsto, odnosno na 21 milijardu kubnih metara. U obnovljenoj energetskoj strategiji te zemlje planirano je povećanje proizvodnje gasa na 35 milijardi kubnih metara godišnje do 2035. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.