Vesti -

Stigla zabrana: Kineski gigant protiv korišćenja bitkoina

Hangdžou -- Alipej, ogranak za digitalno plaćanje Alibabe, objavio je da će zabraniti sve transakcije povezane sa bitkoinom i drugim kriptovalutama.

Izvor: Bankar.rs
Podeli
Foto: Epa,Ritchie B. Tongo
Foto: Epa,Ritchie B. Tongo

Alipej je ponovio svoj anti-kripto stav na Tviteru, koji je upozorio da kompanija pažljivo prati vanberzanske transakcije kako bi identifikovala neregularno ponašanje i osigurala poštovanje odgovarajućih propisa.

"Ako se utvrdi da je bilo koja transakcija povezana sa bitkoinom ili drugim kriptovalutama, Alipej odmah zaustavlja relevantne usluge plaćanja", navode iz kompanije.

Ovaj potez prati razne izveštaje da se Alipej koristi za transakcije bitkoina, prenosi bankar.rs.

Devetog oktobra, velika kripto berza Bajnens potvrdila je na Tviteru da je započela prihvatanje fiat valuta putem usluge plaćanja putem Interneta Alipej i aplikacije za mobilnu razmenu poruka i plaćanja ViČet.

Direktor te berze Čangpeng Žao, takođe poznat kao CZ, pojasnio je da berza ne radi direktno sa ViČetom-om ili Alipejom, a korisnici su i dalje u mogućnosti da ih koriste za transakcije bez posrednika.

Prvobitno osnovan u Kini 2017. godine, Bajnens je sredinom septembra napravio prvu stratešku investiciju u kripto i blokčein kupovinom kompanije Mars Fajnens sa sedištem u Pekingu. Tada je kripto zajednica očekivala da će Narodna banka Kine pokrenuti sopstvenu digitalnu valutu centralne banke (CBDC).

Međutim, krajem septembra banka je potopila ta očekivanja – tvrdeći da nema određeni datum pokretanja svog CBDC-a i negirajući da je zemlja spremna da uvede novu finansijsku imovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.