Vesti -

Subvencije na minimumu: Novi vetroparkovi neće pasti na teret potrošača

London -- Novi britanski vetroparkovi biće bez dodatnih troškova za potrošače jer su cene subvencionisane proizvodnje prvi put pale ispod tržišne cene struje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/suaphoto
Foto: Depositphotos/suaphoto

Novi projekti na moru proizvodiće struju za milione britanskih domova po ugovorima sa "nultim subvencijama" u naredne četiri godine, nakon što su subvencije pale na rekordni minimum na aukciji koju je organizovala vlada, piše Gardijan.

Prošle nedelje, rezultati aukcije pokazali su da je proizvodna cena morskih vetroparkova pala za trećinu, na oko 40 funti (45 evra) po megavat-satu, što je niže od cene električne energije na otvorenom tržištu.

To znači da se domaćinstva neće suočavati sa dodatnim troškovima kojima bi se podržavali novi projekti, a koji bi čak mogli doprineti daljem snižavanju računa za električnu energiju.

"Sjajna je vest to da će milioni novih domova biti snbdeveni čistom energijom po rekordno niskoj ceni. Korišćenjem prilike koju predstavlja čista energija ne samo da čuvamo našu planetu, već takođe imamo priliku za biznis i otvaranje radnih mesta u Ujedinjenom Kraljevstvu", kazao je premijer Britanije Boris Džonson.

Nove ugovore dobiće energetske kompanije, među kojima je norveška državna firma Ekvinor za četiri nova vetroparka na udaljenim ostrvima, kao i još šest vetroparkova ispred obala Engleske i Škotske. Očekuje se da one počnu električnom energijom da napajaju domove u Britaniji za četiri godine.

Za većinu projekata dobiće samo 39,65 funti po megavat-satu proizvedene energije. Najskuplji projekat koji je dobio dozvolu na aukciji koštaće 41,61 funti po megavat-satu.

Među dobitnicima aukcije su Ekvinor i SS, koji planiraju da naprave najveći vetropark na moru na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.