Vesti -

Evo zašto najstarija svetska turistička kompanija nije spasena: Boris Džonson prelomio

London -- Velika Britanija je mogla da spasi kompaniju Thomas Cook, tako što bi joj dala finansijski paket pomoći, ali je to odbio premijer Boris Džonson.

Izvor: Novac.hr
Podeli
FOTO: Epa, WILL OLIVER
FOTO: Epa, WILL OLIVER

PROČITAJTE JOŠ:

Propast turističkog diva izazvala haos u eks-Ju zemljama: Putnici i u Dubrovniku i Crnoj Gori

Slamka spasa za jednog od najstarijih turoperatera u svetu bila je mogućnost državne pomoći od 150 miliona funti da izbegne likvidaciju, ali je premijer Boris Džonson to glatko odbio smatrajući da za takav potez nema opravdanja.

Time je presuđen bankrot slavne putničke kompanije stare 178 godina.

Kako je objasnio Džonson, zatražena pomoć bi bila moralni hazard, a u pitanju je mnogo novca poreskih obveznika.

Deo laburističkih političara i sindikata je preko vikenda, dok su šefovi kompanije i njeni čelnici vodili zadnju rundu žučnih pregovora za nastavak poslovanja, podržavao državni plan pomoći po uzoru na svojevrsno spašavanje banaka teško milijarde funti.

Odmah po objavi bankrota, Britanija je pokrenula Operaciju Materhorn, kako je nazvano vraćanje britanskih turista zatečenih na putovanjima, koja će trajati do 6. oktobra.

Troškove te operacije snosiće ATOL (Air Travel Organiser's License), poseban fond osnovan za repatrijaciju britanskih putnika u slučaju da vazduhoplovna kompanija prestane s poslovanjem.

Šefovi Thomasa Cooka su prošlog meseca uspeli da dogovore veliki finansijski plan spasa težak 900 miliona funti, u kojem je trebalo da učestvuju banke, vlasnici obveznica i najveći pojedinačni deoničar (kineska kompanija Fosun), ali je u zadnji čas zatraženo da dogovor mora biti podžan s još 200 miliona funti, a to kompanija jednostavno nije uspela da osigura. Oko 450 miliona funti je za spas Thomasa Cooka trebao da uplati kineski Fosun, u zamenu za 75 odsto vlasništva u turoperatorskom biznisu TC-a te 25 odsto u vazdušnom, a 450 miliona funti banke i vlasnici obveznica koji su trebali konvertovati svoj stari dug u deonice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.