Vesti -

Bregzit će ih uništiti: Evropska auto-industrija trpeće katastrofalne posledice

London -- Evropske vodeće grupe u oblasti auto-industrije su zajednički upozorile na "katastrofalne" posledice Bregzita bez sporazuma.

Izvor: Beta
Podeli
FOTO: Depositphotos, Aquir014b
FOTO: Depositphotos, Aquir014b

Evropska i nacionalna udruženja, među kojima i Britansko udruženje proizvođača i trgovaca automobilima, saopštila su da bi uvođenje carina na automobile i kombije moglo koštati evropsku i britansku auto-industriju 5,7 milijardi evra, u slučaju da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma o istupanju.

To bi značilo i veće cene za potrošače ukoliko proizvođači ne uspeju da apsorbuju dodatne troškove.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU 31. oktobra, a premijer Boris Džonson je rekao da će se to desiti bez obzira na sve. Ukoliko dođe do Bregzita bez sporazuma o pravima građana, finansijskoj kompenzaciji i pitanju irske granice, biće uvedene carine na osnovu propisa Svetske trgovinske organizacije.

U slučaju automobila ta carina iznosi 10 odsto.

"Bregzit nije samo britanski problem. Zabrinuti su svi u evropskoj auto-idustriji, i šire. Bilo kao izvoznici na britansko tržište ili kao lokalni proizvođači, a mi smo oba, neizbežno ćemo osetiti negativne posledice", rekao je predsednik Komiteta francuskih prrizvođača automobila Kristijan Pežo.

Auto-industrija, uključujući i snabdevače delovima, predstavlja uspešnu evropsku priču, proizvodeći nešto više od 19 miliona vozila godišnje i zapošljavajući skoro 14 miliona ljudi.

Iako je Velika Britanija veliki uvoznik evropskih kola, britanska auto-industrija je neprestano jačala poslednjih decenija. Svetski proizvođači, kao što su japanske kompanije Honda i Nisan, koristili su Veliku Britaniju kao bazu za prodaju svojih automobila širom EU.

Ključ za uspeh indutrije poslednjih godina je bila mogućnost da kompanije rade bez problema i prodaju širom jedinstvenog tržišta.

Ukoliko dođe do Bregzita bez sporazuma, kompanije više neće moći da posluju na jedinstvenom tržištu na način na koji su navikle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.