Vesti -

Berze u strahu od skoka cena nafte: Akcije saudijskih kompanija potonule

Njujork -- Tržište akcija u Saudijskoj Arabiji palo je u nedelju 2,3 odsto zbog napada dronovima na njena naftna postrojenja, za koja su odgovornost preuzeli Huti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/ALI HAIDER
Foto: Epa/ALI HAIDER

Izveštaji da bi toj zemlju mogle biti potrebne nedlje da vrate pun kapacitet proizvodnje mogli bi podići cenu fjučersa nafte za 10 dolara po barelu, u zavisnosti od obima nanete štete, kazali su analitičari za CNBC.

Proizvodnja nafte Saudijske Arabije prepolovljena je zbog požara, ali se očekuje da će biti obnovljena u ponedeljak, saopštili su iz zvaničnici saudijskog ministartva energetike.

"Povećanje cene će iznositi 2-3 dolara ako se ispostavi da se šteta može brzo otkloniti, a ako je oštećenje Aramkovih kapaciteta značajno i izazvaće dužu nestašicu, može doći i do skoka od 10 dolara“, kazao je Ajham Kamel, šef Eurazija grupe za Bliski istok i Severnu Afriku.

Abkaik, u istočnoj provinciji saudijskog kraljevstva, najveći je pogon u za preradu sirove nafte na svetu sa kapacitetom od preko sedam miliona barela dnevno. Kurais je drugo najveće naftno polje u zemlji sa kapacitetom od oko 1,5 miliona barela dnevno.

Jučerašnji napad je najveći udar na saudijsku naftnu infrastrukturu od invazije na Kuvajt Sadama Huseina 1990, kada je iračka vojska ispaljivala rakete „skad“ na saudijsko kraljevstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.