Vesti -

Skandali teraju euribor u prošlost: ECB od 1. oktobra uvodi novu referentnu kamatnu stopu

Frankfurt -- Evropska centralna banka (ECB) zatražila je od evropskih poslovnih banaka da ubrzaju pripreme za prelazak na korišćenje nove referentne kamatne stope.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Foto: Epa/RONALD WITTEK
Foto: Epa/RONALD WITTEK

Ona se naziva €STR (euro short-term rate ili u prevodu – evro kratkoročna stopa).

Do te promene dolazi nakon niza krupnih skandala vezanih za nameštanje dosadašnjih poznatih referentnih stopa (libor, euribor, eonia), zbog kojih su velike banke kažnjene milijardama dolara, a njihovi bivši zaposleni, koji su međusobno dogovarali stope, završili su na sudu ili u zatvoru.

Kako bi sprečila nove manipulacije, ECB je odlučila da razvije €STR, koji će verno održavati cenu prekonoćnog zaduživanja na evropskom finansijskom tržištu, prenosi Investitor.me.

Jedna od ključnih razlika između €STR-a i, na primer, dosadašnjeg euribora u tome je što se za novu referentnu stopu podaci prikupljaju od čak 50 evropskih banaka, a pri formiranju euribora prikupljali su se od samo 20 probranih banka, piše Jutarnji i dodaje da su ga, nakon prikupljanja podataka, izračunavali u kompaniji Global Rate Set Sytems Ltd, a ne u ECB-u, gde će se raditi kalkulacije €STR-a.

Referentne kamatne stope izuzetno su važne jer služe za preračunavanje i određivanje cena na enormnom tržištu finansijskih derivata, kredita i obveznica.

U ECB-u su zabrinuti jer nesu videli adekvatan nivo spremnosti za prelazak na €STR pa zbog potencijalne nepripremljenosti postoji opasnost od konfuzije, zabuna oko određivanja cene i posledičnih pravnih sporova između tržišnih učesnika.

Od 2. oktobra, prema uputstvu ECB-a, promijeniće se način na koji se računa eonia, koja će u osnovi postati €STR uvećan za 8,5 procentnih poena.

Kada bude prvi put objavljen na stranici ECB-a, €STR će reflektovati trgovinske podatke od 1. oktobra.

Biće objavljivan svako jutro u 9.15 časova, a ne poput eonije veče pre. Eonia će u potpunosti prestati da se koristi do početka 2022, a tržišni učesnici već sada hitno moraju da počnu da ugrađuju €STR u milione postojećih ugovora koji definišu transakcije izvedenicama, kreditima i obveznicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.