Vesti -

Kako se prilagoditi promenama na tržištu rada: Čak 14 odsto radnika da menja zanimanje

Zagreb -- Skoro 40 odsto radnika u EU zaposleno je na nepuno radno vreme, u kombinaciji su rada na određeno i neodređeno vreme ili su samozaposleni.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/AndreyPopov
Foto: Depositphotos/AndreyPopov

Makinsi global institut procenjuje da do 2030. godine oko 375 miliona radnika, odnosno 14 odsto radne snage u svetu, treba da promeni kategoriju zanimanja kako bi se prilagodili promenljivom tržištu rada, prenosi Poslovni dnevnik.

Svi radnici će morati da usvoje nova znanja i veštine, jer se njihova radna mesta razvijaju uporedno sa sve sposobnijim mašinama.

Ako će automatizacija oblikovati budućnost rada, celoživotno učenje određivaće budućnost radnika, naročito zbog činjenice da se produžava životni vek radnika.

Ne tako davno, većina radnika je bila zaposlena u istoj industriji, često u istoj kompaniji tokom većeg dela svoje karijere.

Međutim, danas je gotovo 40 odsto radnika u EU zaposleno na netipičan način, odnosno ne rade puno radno vreme, u kombinaciji su rada na određeno i neodređeno vreme ili su samozaposleni.

U današnje vreme prosečan radno sposoban Amerikanac ima ukupno 11 radnih mesta tokom svog životnog veka, dok brojni rade više poslova istovremeno.

Dok tehnološke inovacije transformišu privrede, radnici širom sveta čine sve što je potrebno da bi dobili priliku za napredovanjem, pa tako prelaze granice, menjaju radna mesta ili otvaraju firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.