Vesti -

Izvršna direktorka Huaveja: Nezakonito sam uhapšena, ne izručujte me Americi

Vankuver -- Izvršna direktorka Huaveja i ćerka osnovača te moćne kineske kompanije Meng Vanžu tvrdi da su je SAD i Kanada nezakonito pritvorili.

Izvor: B92
Podeli
Finansijska direkrotka i ćerka osnivača Huaveja Meng Vanžu u kućnom pritvoru FOTO: Epa Rich lam
Finansijska direkrotka i ćerka osnivača Huaveja Meng Vanžu u kućnom pritvoru FOTO: Epa Rich lam

Njeni advokati zbog toga traže da kanadski sud zaustavi njeno izručenje i tvrde da su vlasti SAD i Kanade pogrešno postupile i da oni imaju dokaze kojima će to i potvrditi.

Njihovi argumenti su detaljno opisani u sudskim dokumentima.

Podsetimo, Meng Vanžu je uhapšena u Kanadi krajem prošle godine, a danas su i ona i Huavej suočeni sa brojnim optužbama - uključujući bankarske prevare, krađu poslovnih tajni, utaju...

Negira optužbe

I Meng Vanžu i zvanična služba Huaveja negiraju sve te optužbe.

Odbrana Meng Vanžu tvrdi da su se američki i kanadski zvaničnici dogovorili da je nezakonito pritvore i ispituju iako nije kriva ni za jednu optužbu, navodi se u sudskom dokumentu, prenosi CNN.

Meng Vanžu je uhapšena na međunarodnom aerodromu Vankuver 1. decembra, a kanadske vlasti su je pritvorile u ime vlade SAD, koja je potom zatražila njeno izručenje.

Puštena je uz kauciju od 7,5 miliona dolara, gotovo dve nedelje nakon hapšenja, nakon što je pristala da im preda pasoš. Sada živi u jednoj od dve kuće koju poseduje u tom gradu i pod 24-časovnim je nadzorom.

Kanada i SAD su koordinirale

Advokati tvrde da su Kanada i Sjedinjene Države "koordinirale strategiju" njenog namernog zadržavanja kako bi kanadski pogranični agenti mogli da je duže drže "pod izgovorom rutinske imigracione provere".

To je omogućilo agentima da smisle "dokaze u korist" FBI-ja i drugih američkih vlasti".

Advokati Meng Vanžu tvrde da su je kanadske vlasti prevarile i zloupotrebile ovlašćenja prilikom istrage. To bi, smatraju njeni advokati, imalo ozbiljan uticaj na odluku o izručenju - odnosno sprečilo bi ga.

Hapšenje izvršne direktorke Huaveja pokrenulo je politički požar širom sveta.

U Kini, mnogi su njeno hapšenje videli kao politički potez Trampove administracije da dobije prednost u američko-kineskom trgovinskom ratu, dok u Americi smatraju da im je Huavej ugrožavao državnu bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.