Vesti -

Tarife ne pomažu: Ju Es Stil otpušta stotine radnika u Mičigenu

Pitsburg -- Američki proizvođač čelika Ju Es Stil će u narednim nedeljama privremeno otpustiti na stotine radnika u svom pogonu "Grejt lejks" u Mičigenu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/VitalikRadko
Foto: Depositphotos/VitalikRadko

U obaveštenju podnetom 5. avgusta o prilagođavanjima i prekvalifikaciji zaposlenih, Ju Es Stil navodi da se očekuje otpuštanje manje od 200 radnika zbog odluke o obustavi proizvodnje u postrojenju u Mičigenu, prenosi agencija Rojters.

Kompanija je sredinom juna saopštila da će ugasiti dve peći u pogonima "Grejt lejks" i "Gari vorks", navodeći kao razlog niže cene čelika i slabiju tražnju.

Najnovija otpuštanja dovode u pitanje tvrdnju američkog predsednika Donalda Trampa o ponovnom usponu domaće industrije čelika, ocenjuje britanska agencija.

Naime, Tramp je prošle nedelje u Pensilvaniji rekao da je njegova 25-procentna tarifa na uvoz čelika doprinela tome da se jedan "mrtav" posao pretvori u "uspešan" biznis.

Domaće cene čelika porasle su odmah nakon uvođenja Trampovih tarifa, ali su kasnije dramatično pale usled poboljšane ponude i slabljenja potražnje iz sektora automobila i poljoprivrednih mašina.

Cene akcija Ju Es Stila pale su čak za 73 odsto od 1. marta 2018. godine, kada je Tramp objavio odluku o uvođenju tarifa na strani uvoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.