Vesti -

Najbogatiji čovek na svetu poklonio 100 miliona dolara porodicama bez doma

Njujork -- Osnivač i izvršni direktor Amazona i najbogatiji čovek na svetu, Džef Bezos poklonio je 100 miliona dolara organizacijama koje se bore protiv beskućništva.

Izvor: Investitor.me
Podeli
FOTO: EPA, VICTORIA BONN-MEUSER
FOTO: EPA, VICTORIA BONN-MEUSER

Ovaj preduzetnik je 2018. osnovao Fond Bezos Day One, koji uključuje projekat Day 1 Families Fund.

Svake godine fond daje donacije za 24 neprofitne organizacije koje pomažu porodicama bez doma.

Proces izbora za podnosioce zahteva za ove donacije prilično je neuobičajen za funkcionisanje te vrste fondacija.

Prema Voxu, savetodavni odbor Fonda Bezos Day One, koji se sastoji od osam stručnjaka za beskućništvo, pravi kraći popis mogućih kandidata, kojima nudi da učestvuju u programu donacija.

Ove godine 15 izabranih neprofitnih organizacija dobilo je grantove u iznosu od pet miliona dolara, a ostalih devet su dobili 2,5 miliona.

Za razliku od drugih dobrotvornih filantropa, izvršni direktor Amazona ne zahteva od organizacija da podnose česte i detaljne izveštaje kako troše dobijeni novac. Jedini zahtev koji Bezos navodno postavlja je godišnji izveštaj.

Bogataši dele svoj imetak

Jedna od najznačajnijih dobrotvornih inicijativa najbogatijih ljudi na svetu je Giving Pledge, koji su utemeljili Bil i Melinda Gejts 2010. godine.

"Zakletva" koju su potpisali, između ostalih, Mark Zakerberg, Voren Bafet, Ilon Mask i drugi, poziva milijardere da većinu svog bogatstva daju dobrotvornim organizacijama.

Bezos, međutim, nikada nije potpisao ovaj zavet, za razliku od njegove doskorašnje supruge Mekenzi.

Od 2018. Godine, Bezos je, prema procenama, donirao prijavljenih 1,3 odsto svog bogatstva procenjenog na skoro 112 milijardi dolara (Forbes).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.