Vesti -

Vučić prisustvovao sastanku; Stižu oklopna vozila, haubica... VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je predstavljanju rezultata analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2021.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs
Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs

Predstavljanje analize je težišna aktivnost Vojske Srbije u januaru kojoj uvek prisustvuju kolegijum ministra odbrane i kolegijum načelnika Generalštaba VS.

Kako je ranije i najavljeno, na sastanku u Domu Garde na Topčideru bili su ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović, kao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsednici skupštinskih odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković i za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić, te direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Predsednik Vučić je na Topčider, gde ga je dočekala postrojena Garda Vojske Srbije, stigao u 11 časova, a prenos iz Doma Garde mogli ste da pratite na B92.net.

Snimak dolaska na skup predsednik je objavio na Instagramu na profilu "buducnostsrbijeav".

Vučić je pozdravio oficire, koji su mu uputili počasni pozdrav, a potom je deo pripadnika garde izveo himnu Srbije.

"Oficiri, podoficiri, vojnici, zdravo", rekao je Vučić.

Prošla godina je prva godina posle dosta vremena u kojoj imamo veći priliv oficira, podoficira i profesionalnnih vojnika kao i vojnika na dobrovoljnom odsluženju vojnog roka od njihovog odlaska, a nabavili smo i veliku količinu oružja, opreme koji su nedostajali vojsci, izjavio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović.

"Uspeli smo zahvaljujući angažmanu predsednika Aleksandra Vučića da povećamo plate u vojsci, a u ovom mesecu imaćemo i dodatno povećanje od 8 odsto. Ljudi sada ne traže mesto u drugim sektorima već da ostanu u vojsci i Ministarstvu odbrane", rekao je posle sastanka ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Stefanović je rekao da Vojska svakog dana dostiže nove sposobnosti i najavio da će ove godine biti značajne nabavke naoružanja i opreme, ali i novih stanova za pripadnike VS. Osvrnuo se na nabavke i jačanje opremljenosti Vojske Srbije.

"Posle mnogo, mnogo godina imamo sposobnost delovanja u noćnim uslovima. Nabavkom protivtenkovskih sistema 'kornet' povećali smo domet sa 6 na 8 kilometara za dejstva protiv tenkova", rekao je.

Ponosan sam na sve, ali pre svega na ljude koji su učinili da sve ovo bude moguće, rekao je Stefanović.

"Imamo dalje ambicije, ne zadovoljavamo se do sada učinjenim, već želimo dalje investiranje u ljude i bolje rezultate. Povećaćemo platu u jedinici Garde. Jer oni zaista imaju mnogo posla i složenih zadataka. Njihove plate će biti povećane za 10 odsto. Načelnik Generalštaba nas je obavestio i o stanju opremanja, zadovoljan sam kako smo završili 2021. godinu. Očekujem i u narednim mesecima nastavak snaženja jedinica Vojske Srbije novim naoružanjem. Oklopna vozila, haubica i balističke zaštitne opreme očekujemo u naredna četiri kvartala", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija nije nikome pretnja.

"Naoružava se u obimu koji je potreban jedinicama da odbrane Srbiju. Ne trkamo se ni sa kim, nego se naoružavamo samo onoliko koliko je potrebno da se odbrani zemlja. Da je ranije ulagano više, sada ne bismo morali toliko da ulažemo da bismo nadoknadili propušteno", istakao je Stefanović odgovarajući na komentre o naoružavanju srpske vojske.

On je upitao zašto Hrvatske kao članica NATO daje milijardu evra za kupovinu savremenih lovačkih aviona 'rafal', i protiv koga namerava da ih upotrebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.