Vesti -

Vučić: "Čeka nas mnogo problema. Odakle ćemo mi naftu da dovezemo?"

Brisel -- Predsednik Srbije je tokom obraćanja iz Brisela rekao da će se i Srbija suočiti sa mnogim problemima u trenutku kada je ceo svet u krizi.

Izvor: B92.net
Podeli
EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Srbiju prema njegovim rečima čeka mnogo problema u trenutku kad će 25 odsto stanovnika na planeti ostati gladno zbog rata u Ukrajini.

"Mi ne mislimo da je moguće da zimi bude velika kriza, a ja vas pitam kako ćete da prehranite svet kada imate manje žita. Mnogo će biti problema. Kada je reč o nafti, problem je u tome što ne znamo kakve će sankcije biti uvedene u šestom paketu, posle kojeg dolazi i sedmi i osmi. Sad vas pitam kako ćemo mi to da uradimo? Kako ćemo da dopremimo naftu", upitao je Vučić.

Pročitajte još:

Vučić iz Brisela: Neće ići tako lako kao što su oni zamislili VIDEO/FOTO

"Dobro, dovozićemo je tankerima, ali ko će da plati osiguranje? Odrekli smo se dela akcizi, i na sve to sada smo uspeli da za 5 odsto smanjimo cenu, ali teško nam je da to vratimo. A šta ćemo sa gasom od kojeg smo 100 posto zavisni? Šta ćemo sa industrijom i fabrikama? Imamo gomilu problema na dnevnom nivou, i voleo bih da razumemo da nam pozicija nije laka", kazao je.

Na pitanje o energentima, Vučić je naveo da nisu ni započeti pregovori sa ruskom stranom o gasu, ali će biti gotovi za nekih 15 dana. Preko Krka i Mađarske je skuplja opcija transporta gasa, ali je ne isključuje ako je to potrebno.

"Spremni smo sa Hrvatskom da i po ovom i mnogim drugim pitanjima bliže sarađujemo. Nadam se da ćemo umeti da više razgovaramo u budućnosti, pa i o energetskim pitanjima", rekao je predsednik Srbije.

Naglasio je i da smo bili najbrže rastuća ekonomija u Evropi dve godine zaredom, ne računajući Irsku.

"U prvom kvartalu smo imali dodatnih 4,3 odsto rasta. Ali sada imamo velike probleme kao i svuda, od uvezene inflacije do svih drugih muka. Do kraja juna dolar će biti snažniji od evra", zaključio je Vučić u večerašnjem obraćanju medijima u Briselu.

Istakao je da novac postaje sve skuplji, pa je situacija izuzetno teška. Naše je, kako je kazao, da nastavimo da vredno radimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.