Vesti -

Uspeh Telekoma, Šolak priznao poraz: Fajnenšel tajms o kupovini prava na utakmice Premijer lige

Telekom Srbija je napravio pun pogodak kupovinom prava na TV prenose engleske Premijer lige.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Zarko Prusac/Shutterstock
Foto: Zarko Prusac/Shutterstock

To se zaključuje u opširnom tekstu uglednog Fajnenšel tajmsa o borbama na srpskom medijskom tržištu oko emitovanja utakmica najpopularnije fudbalske lige na svetu i ostalih sportskih sadržaja.

"S obzirom na to da jako malo domaćinstava u Srbiji koristi usluge više kablovskih operatera, očekivano je da će se zbog fudbala sada mnogi prebaciti na Telekom", konstatuje FT, prenose Novosti.

To je čak u izjavi za ovaj britanski list potvrdio Dragan Šolak, prvi čovek glavne Telekomove konkurencije Junajted grupe, koja je prošle godine izgubila prava na prenose Premijer lige.

"Od ove godine Telekom Srbija će na svojim kanalima imati praktično celokupan fudbal i ostale najatraktivnije sportske sadržaje. Zahvaljući tome biće u prilici da Junajted grupi uzmu značajan broj pretplatnika", priznao je Šolak svoj poslovni poraz.

Ovo je, zaista, činjenica. Arena sport kanali u vlasništvu srpskog Telekoma već sada ekskluzivno emituju utakmice španske Primere, italijanske Serije A, francuske Lige 1, portugalske Prve lige, plus na sve to američku košarkašku NBA ligu, a kada na sve to od kraja leta ove godine krenu sa emitovanjem utakmica Premijer lige biće to pečat na apsolutnu dominaciju. I ne samo u Srbiji već u celom regionu bivše Jugoslavije.

U vezi sa ovim poslovima, iz Telekoma je rečeno da "sve finansira iz svojih finansijskih resursa i kapaciteta", a da će šestogodišnji ugovor za Premijer ligu imati "sveukupan pozitivan finansijski efekat u iznosu većem od milijardu evra".

Kako prenosi FT, iz Telekoma Srbija poručuju i da je za Premijer ligu "plaćeno tačno onoliko koliko je bilo potrebno s obzirom na izuzetno konkurentno poslovno okruženje".

Izvor FT: Telekom platio koliko košta

U izjavi za Fajnenšel tajms, izvor blizak Premijer ligi izjavio je da je u borbi za ekskluzivna prava na TV prenose "Telekom Srbija pobedio u konkurentnom procesu, a da je vrednost nekih prava značajno porasla prethodnih godina".

Na tržištu Velike Britanije, Skaj, BT i Amazon plaćaju ukupno astronomskih 5 milijardi funti, dok se vrednost ekskluzivnih prava za tržište SAD skoro utrostručila pa sada ugovor na šest godina iznosi 2,7 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.