Vesti -

"U novembru uvoz struje 40 miliona evra, u decembru očekujemo 90-100 miliona"

Predsednik Srbije ALeksandar Vučić obratio se javnosti nakon završenog sastanka sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ

"Razgovarali smo naročito o podršci u oblasti energetike", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija će dobiti ključnu budžetsku podršku od 165 miliona evra do kraja godine.

"EU na veoma konkretan način pomaže zemljama Zapadnog Balkana, a Srbija je dobila najveća i najznačajnija sredstva", istakao je Vučić.

"Na gas na mesečnom nivou po kombinovanin cenama ne trošimo manje od 200 miliona evra, a za struju, samo za uvoz, ne govorim o proizvodnji, između 40 miliona evra u novembru i očekivanih 90-100 miliona evra u decembru. Zato je ovo važna stvar", rekao je predsednik Srbije.

"Takođe smo razgovarali o daljoj diverzifikaciji izvora energije, o tome da dodatne količine gasa nabavimo iz Azerbejdžana, ubrzamo radove na izgradnji interkonektora sa Bugarskom kao i o tome kako da imamo pristup terminalima za tečni gas, o projektima brza pruga BG-Niš gde ćete uskoro videti velike pomake", dodao je.

"Ove godine ćemo imati ubedljivo najveću robnu razmenu sa EU u istoriji. Preći ćemo 40 milijardi evra robne razmene.", rekao je Vučić.

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara Olivera Varhejija potpisano je danas u Beogradu tri sporazuma izmedju Srbije i Evropske unije.

Prvo su ministarka za evrposke integracije Tanja Miščević i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre potpisali okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu između Srbije i Evropske komisije o pravilima sprovođenja finansijske pomoći EU Srbiji u okviru programa IPA 3.

Žiofre i ministarka zdravlja Danica Grujičić potpisali su sporazum o podršci migracijama i pristupu zdravstvenoj nezi.

Sporazum o podršći EU Srbiji u upravljanju migracijama, jačanju sistema upravljanja migracijama i kontrole granica potpisali su Žiofre i v.d. šefa Kancelarije međunarodne organizacije za migracije Donatela Bradić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.