Vesti -

Brnabić: "To je praktično odluka o sankcijama Srbiji" VIDEO

Beograd -- Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da poslednja odluka EU "praktično odluka o sankcijama Srbiji".

Izvor: B92.net/TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Ipak, ona je rekla da je ohrabrujuća vest o tome da se odlaže odluka EU o zabrani uvoza ruske za zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija do 1. decembra i da će se do tada "voditi teški razgovori".

"Relativno dobra vest je to što je to pomereno do decembra. Za sada je okej, ali borićemo se i dalje", rekla je Brnabić za TV Prva.

Kako je rekla, ovo je otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji i Hrvatska energente koristi u političke svrhe.

"Taj naftovod je građen za vreme bivše Jugoslavije, našim novcem, a Hrvatska ga sada koristi kao političko oruđe", rekla je premijerka.

Ona je dodala da će ukoliko sankcije budu uvedene to imati "ozbiljne posledice na našu ekonomiju", kao i da je odluka da se ne izuzme Srbija politička odluka EU i da je besmislena.

Kako je navela, nije bilo nikakvih problema sa Janafom, jer oko 70 odsto tog naftovoda koristi Srbija.

"Uvek smo plaćali sve na vreme, ni dan nikad nismo kasnili", rekla je Brnabić.

Što se tiče uvođenja sankcija Rusiji i ekonomskih posledica, Brnabić je rekla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio poziciju naše države.

"Mi smo u specifičnoj poziciji. Srbija je zemlja nad kojom je izvršena agresija 1999. godine, a nakon toga, 2008. godine je brutalno pogažen teritorijalni integritet naše zemlje. Postoje pritisci svaki dan, a šta će biti dalje, videćemo", rekla je premijerka.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.