Vesti -

"Suzbiti inflaciju, ne ugroziti privredu"

Suočavamo se sa izraženim ekonomskim i geopolitičkim rizicima, a kriza koja se vidi na horizontu razlikovaće se od velike depresije iz 2008. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Stoga i odgovor na nju mora da bude drugačiji, izjavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, otvarajući 29. Kopaonik biznis forum (KBF), u Grand hotelu na Kopaoniku.

"Neophodno je načelo opreznosti i štednje u vođenju fiskalne politike a to znači bez nepotrebnog trošenja novca za podsticaj tražnje. To takođe podrazumeva i niži deficit od planiranog, komforniji fiskalni prostor kao i smanjenje duga", rekao je on.

Istakao je da monetarna politika u skladu sa definisanim ciljem, treba da nastavi sa implentacijom seta sofisticiranih mera radi najefikasnijeg odgovora na postojeće i očekivane inflacione pritiske, bez ugrožavanja ekonomske aktivnosti.

Vlahović je istakao da se Forum ponovo održava u vreme izborne kampanje i da su znajući za to organizatori Kopaonik biznis foruma još u oktobru izabrali za centralnu temu Srbija 2030 agenda održivog razvoja, kako bi napravili presek stanja, ukazali na jake strane ali i ranjivost naše ekonomije.

"Danas kada je sigurno da ćemo nakon početka rata u Ukrajini biti izloženi novim izazovima pokazalo se da smo pravilno izabrali temu", rekao je Vlahovic.

Naglasio je da je Agenda 2030. univerzalni dokument koji su usvojile Ujedinjene nacije i koji definiše 17 ciljeva, sa tri dimenzije - ekonomski rast, socijalnu inkluziju i zaštitu životne sredine.

Prema njegovim rečima prvobitne projekcije su govorile da će svetska ekonomija ove godine rasti za 4,4 osto, lane bilo 5,9 odsto ali je sasvim izvesno da će doći do korekcije projektovanog rasta.

" Mnogi ekonomisti prognoziraju da nam sledi period stagflacije, odnosno stagnacije privredne aktivnosti uz visoku inflaciju" rekao je Vlahović i dodao da je u januaru ove godine inflacija u SAD iznosila 7,5 odsto, što je najviši nivo u poslednjih 40 godina.

Otvaranju KBF prisustvuju ministar finansija Siniša Mali i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.