Vesti -

Srpska poljoprivreda do 2027. dobija novih 600 miliona evra

Novi Sad -- Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre razgovarao je s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: VAKS-Stock Agency/Shutterstock
Foto: VAKS-Stock Agency/Shutterstock

Oni su, na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, razgovarali o projektu IPARD 2 i planovi za IPARD3.

Najviše sredstava iz fondova Evropske unije od svih zemalja Zapadnog Balkana za poljoprivredu dobiće Srbija.

Za IPARD3 to je direktnih 288 miliona evra iz Evropske unije ,uz učesće srpskih proizvođača u vrednosti od 600 miliona evra do 2027.godine.

"Na osnovu svega što smo dogovorili u Briselu stvari idu dobro. Svi učesnici u ovom našem procesu,uključujući Ministarstvo za evropske integracije, Evropsku komisiju, Ministarstvo poljoprivrede daju sve od sebe kako bi što više srpskih proizvođača ostvarilo pravo na sredstva iz IPARD fondova. Do sada je to uradio 581 poljoprivredni proizvođač.Nadam se da ćemo u toku ove godine stići do cifre od hiljadu", rekao je srpski ministar Nedimović.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanulen Žiofre kaže da 55 odsto izvoza srpske poljoprivrede ide na tržište Evropske unije.

Ukupna poljoprivredna razmena je 2,3 milijarde evra gde Srbija ostvaruje suficit od 700 miliona evra.

Prošlogodišnji suficit Srbije je rekordan. Zemlje Evropske unije su najveće i najvažnije tržište za Srbiju,na drugom mestu su zemlje CEFTA regiona, podsetio je on.

"Nastavljamo saradnju kroz IPARD program. Želimo da unapredimo još više naše odnose i opredelili smo značajna sredstva za IPARD 3 program.Sada treba da se fokusiramo na završetak IPARD 2 programa i da ubrzamo isplate. Ponosan sam na odnos koji imam sa ministrom Nedimovićem i srpskim poljoprivrednicima", rekao je Žiofre.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je Srbija kroz IPARD od 2015.godine iskoristila 175 miliona evra.

"Ima tu još posla potrebno je obučiti poljoprivrednike i vlasnike poljoprivrednih gazdinstava da koriste grantove. Procedure su komplikovane,pa nekada poljoprivredni proizvođači lakše apliciraju za domaće subvencije i onda se pravi jedan disbalans koji ćemo morati da popravimo. Dogovorili smo konkretne aktivnosti kako bi se ovo popravilo.Glavna tema trenutno u svetu je poljoprivredna proizvodnja i snabdevanje hranom u narednim mesecima i godinama. Zato je važno da iskoristimo sve što je moguće, svaki fond koji nam je na raspolaganju,kako bismo pomogli da se naša poljoprivredna proizvodnja unapredi i pojača u onim oblastima koje su strateške", izjavila je ministarka Joskimović.

Na 89.Međunarodnom sajmu poljoprivrede u toku su Dani Evropske unije,a domaćin je štand Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.