Vesti -

Renesansa železnice: "Moramo da nastavimo do Niša, ali i do granice sa Crnom Gorom"

Kopaonik -- "Prisustvujemo renesansi investicija u železničku infratsrukturu", rekao je ministar Tomislav Momirović na jednom od panela na Kopaonik biznis forumu.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Prema njegovim rečima, često zaboravljamo da je to i ekološki najprihvatljiviji vid transporta i zato se mogu dobiti sredstva povoljno za to od inostranih kreditora.

"Sa otvaranjem brze pruge Beograd – Novi Sad, ljudi će dobiti sasvim novi doživljaj putovanja vozom. Brzinom od 200 kilometara na sat, stizaće se za samo pola sata, a da se putovanje i ne oseti", istakao je ministar građevinarstva.

"To jedan zaista veliki iskorak u investicijama u železnice, kakav nismo videli 60 godina", naglasio je Momirović.

"Moramo da nastavimo do Niša, ali i do granice sa Crnom Gorom", dodao je on govoreći o daljim koracima, ali i ukazao na to da će morati još mnogo na tome da se radi.

Momirović je govorio i o Nacionalnom stadionu, jer se to nametnulo kao tema na panelu i naveo da taj projekat kao i brojni ekološki u koje se ulažu stotine milona nisu dobro promovisani.

Naglasio je da je sama izgranja stadiona sekundarni deo projekta, a da je cilj aktiviranje velikog infrastruktnog projekta od novobeogradskih blokova do aerodoma kako bi se otvorile nove pozicije za investitore.

Investicije u infrastrkturu su prioritet i preduslov za razvoj i time država mora da se bavi, poručio je ministar i dodao da je važno da se nastavi aktuelna politika, velike investicije, stabilnost, integracija i povezivanje regiona, a tu su, kaže, ključni autoputevi koje gradimo i ka komšijama.

Na panelu "Infrastruktura i agenda povezivanja" kojim je moderirao Aleksandar Vlahović iz SES-a, osim Momirovića panelisti su bili Mladen Bojanić crnogorski ministar kapitalnih investicija, Alešandro Bragonci šef regionalnog predstavništva za Zapadni Balkan EIB kao i Ðorđe Nedeljković iz Unika osiguranja i Vladimir Vučković iz Saveza ekonomista Srbije.

Bojanić je govorio o perspektivama Luke Bar, izgradnji puta Bar Boljare, kao i integrisanom prelazu između Srbije i Crne Gore koji će biti u Bijelom Polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.