Vesti -

Pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje: Podrška za 25.000 malih biznisa

Beograd -- Ministar Siniša Mali i predstavnici GIZ-a, NALED-a, i kompanija Viza i Masterkard potpisali su danas u Ministarstvu finansija Sporazum o saradnji.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Tim sporazumom je zvanično pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje, projekat podrške trgovcima i institucijama da modernizuju poslovanje i omoguće građanima bolji i sigurniji način plaćanja – karticom ili mobilnim telefonom – u radnjama, ugostiteljskim objektima i na šalterima širom Srbije.

Inicijativom je, između ostalog, predviđena podrška izradi i sprovođenju novog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, edukacija i jačanje svesti građana i privrede o mogućnostima bezgotovinskog plaćanja i prednostima u odnosu na gotovinu, razmena iskustava sa zemljama regiona i sveta, a okosnica projekta je razvoj prihvatne infrastrukture u malim i srednjim preduzećima i na šalterima institucija. Kroz poseban program subvencija, planirano je uvođenje do 25.000 POS terminala na prodajnim mestima na kojima dosad nije bilo moguće platiti karticom, uz snižene trgovačke naknade u trajanju od godinu dana, saopšteno je iz Ministarstva finansija

Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da je, osim e-fiskalizacije i e-faktura, i bezgotovinsko plaćanje veoma važno za razvoj transparentne ekonomije i fer konkurencije.

"Uz e-fiskalizaciju i uvođenje sistema e-faktura, ovim Sporazumom dodatno promovišemo borbu protiv sive ekonomije i bezgotovinsko plaćanje. Njime je predviđena nabavka 25.000 uređaja koje će NALED i GIZ subvencionisati za male preduzetnike", naveo je Mali i dodao da su Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srbije otvoreni za saradnju i slične inicijative, kao i za pomoć ukoliko bude potrebe da se broj uređaja poveća.

Objasnio je da Ministarstvo finansija trenutno sprovodi dve velike inicijative – uvodi se novi sistem fiskalizacije, kao i e-fakture.

"Počeli smo da uvodimo novi sistem fiskalizacije 1. novembra, a ovom prilikom pozivam sve preduzetnike koji su obveznici novog Zakona o fiskalizaciji da nabave nove fiskalne uređaje. U ovom trenutku je oko 40.000 preduzeća već prijavljeno za subvencije. Očekujem da će do kraja aprila sledeće godine, kada je i krajnji rok za uvođenje fiskalizacije, svi obveznici biti u potpunosti spremni za tu veliku promenu", naveo je Mali.

Osvrnuo se i na uvođenje sistema e-faktura, za šta je rekao da je rezultat osluškivanja privrede i njenih potreba.

"Elektronske fakture uvodimo u dve faze. Naime, do kraja godine, sva javna preduzeća i korisnici javnih sredstava treba da pređu na taj sistem, a do kraja 2022. godine privatni sektor koji je u sistemu PDV-a. Dakle, reč je o još jednoj inicijativi koja treba da doprinese transparentnijem, atraktivnijem, konkurentnijem poslovnom okruženju u našoj zemlji", zaključio je on.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je višegodišnji projekat koji su pokrenuli GIZ, Masterkard i Viza, u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija, pod okriljem razvojnog programa nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

"Develop program povezuje javni i privatni sektor u realizaciji projekata od značaja za celokupnu zajednicu, poput ove inicijative koja doprinosi borbi protiv sive ekonomije i većoj finansijskoj inkluziji u Srbiji. U njenom sprovođenju GIZ će se voditi principom „Da niko ne bude izostavljen" kako bismo obezbedili pozitivan efekat razvoja bezgotovinskih plaćanja na osetljive društvene grupe. Takođe, inicijativa je otvorena za sve zainteresovane organizacije i kompanije iz bankarskog, ICT i drugih sektora, koje žele da doprinesu izgradnji bezgotovinskog društva i ostvarenju ciljeva Agende 2030”, rekla je direktorka GIZ Srbija Danijela Funke.

Nacionalna inicijativa inspirisana je sličnim programom u Poljskoj, gde je za više od tri godine uvedeno 430.000 novih POS terminala, odnosno gotovo 40% od postojećih 1,1 milion. Terminale je dobilo 303.000 trgovaca tako da je broj onih koji prihvataju bezgotovinsko plaćanje sada povećan na više od 490.000.

"Projektom želimo da podržimo razvoj svih vidova bezgotovinskih plaćanja u Srbiji bilo da je reč o karticama, instant plaćanjima skeniranjem QR koda, onlajn i mobilnom bankarstvu i plaćanjima nove generacije. Cilj nam je da malim trgovcima spustimo troškove, a građanima obezbedimo mogućnost izbora kako će kupovati ili plaćati usluge. Sa dodatnih 25.000 POS lokacija planiramo da povećamo raspoloživu infrastrukturu za gotovo četvrtinu. Iako sada imamo gotovo 110.000 aktivnih POS terminala, treba imati u vidu da je to i dalje 2,2 puta manje na milion stanovnika u odnosu na prosek EU”, naglasila je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Slogan Nacionalne inicijative je "Bolji način" s obzirom na prednosti bezgotovinskih plaćanja naspram gotovinskog kada je reč o efikasnosti, pouzdanosti i sigurnosti.

"Masterkard istraživanje pokazalo je da 80 odsto građana Srbije ima mogućnost beskontaktnog plaćanja karticama i mobilnim telefonima, a ovu opciju najviše koriste u supermarketima, na benzinskim pumpama i za kupovinu garderobe. Čak 79 odsto ispitanika ističe da su takva plaćanja brža i jednostavnija od drugih načina. Pandemija koronavirusa je stvorila još veću potrebu za bezgotovinskim plaćanjima i zato je bitno da podržimo male privrednike da se prilagode i steknu nove klijente", rekla je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Masterkard.

Jedna od ključnih prednosti bezgotovinskih plaćanja jeste i činjenica da je transakcija vidljiva i zabeležena, za razliku od transakcija u gotovini, pri kojoj promet ostaje neprimetan poreskim organima ako nije izdat račun.

"Naše istraživanje pokazalo je da bi povećanje digitalnih plaćanja za samo pet odsto tokom pet godina moglo da smanji obim sive ekonomije i do 13%. Zato je razvoj bezgotovinskog društva jedan od prioriteta koji delimo sa državom. Čak 84 procenta globalne sive ekonomije zastupljeno je u sedam sektora, među kojima su maloprodaja i ugostiteljstvo. Verujemo da Nacionalnom inicijativom možemo da napravimo veliku promenu u ovim sektorima”, rekla je Ana Marković, direktorka poslovnog razvoja u kompaniji Viza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.