Vesti -

Očekuje se oko 1.000 učesnika: Ko je specijalni gost ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma?

Ovogodišnji, 29. Kopaonik biznis forum, biće održan od 6. do 9. marta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Dragijana Radonjić Petrović; Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/nr
Dragijana Radonjić Petrović; Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/nr

Centralna tema Foruma, koji organizuje Saveza ekonomista Srbije (SES), biće "Srbija 2030. Agenda održivog razvoja", izjavila je danas potpredsednica SES Dragijana Radonjić Petrović.

"Agenda generalno govori kako učiniti svet boljim mestom za život, a mi bismo to preveli na lokalni nivo, kako Srbiju učiniti boljim mestom za život. Pokušaćemo da objasnimo šta je to što očekujemo i šta je održivi razvoj i gde vidimo Srbiju 2030. godine", objasnila je ona.

Navela je da će tokom četiri dana foruma biti održana 33 panela, na kojima će govoriti 200 panelista, a očekuje se oko 1.000 učesnika.

Na forumu će govoriti guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministri Siniša Mali, Zorana Mihajlović, Marija Obradović, Tomislav Momirović, Darija Kisić, a poslednjeg dana učesnicima će se obratiti premijerka Ana Brnabić.

Osim domaćih ekonomista, akademika, analitičara, privrednika očekuje se i učešće predstavnika međunarodnih finansijskih organizacija, kao i privrednih komora zemalja našeg regiona.

Specijalni gost foruma biće potpredsednik Rimskog kluba Karlos Alvarez Pereira.

Radonjić Petrović je najavila da će na forumu učestvovati i šef misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, Jan Kes Martjen, koji će govoriti o dometima makroekonomske politike u Srbiji.

"Govoriće se i o budućnosti Evrope, nejednakosti, imaćemo i panel posvećen regionalnoj saradnji, analizi poslovanja u Srbiji iz ugla investitora, gde bismo mogli dobiti veoma značajne i korisne informacije", navela je ona.

Među temama foruma biće i digitalizacija, zdravstveni sektor, održivi rast i razvoj, energetska i zelena tranzicija, poljoprivreda, zaštita životne sredine, prihvatanje veštačke inteligencije i obrazovanja kao ključnih faktora za održivi razvoj.

Jedna od tema biće i održivi razvoj iz ugla mladih, gde će oni imati priliku da kažu šta očekuju od poslovne zajednice, sa kakvim se izazovima suočavaju na tržištu rada, kako da steknu nova znanja i praktične veštine za preduzetništvo.

Dragijana Radonjić Petrović je najavila i prezentaciju indeksa reputacije srpske industrije i istakla da će od iduće godine Kopaonik biznis forum publikovati godišnje rezultate reputacionog indeksa srpske ekonomije i da će stalno moći da se prati kako se reputacija srpske ekonomije kreće iz godine u godinu.

Sedmi put zaredom partner KBF će biti Masterkard, a direktorka za tržište Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u ovoj kompaniji, Jelena Ristić, najavila je da će se njihove diskusije fokusirati na održivi razvoj u domenu digitalizacije i inkluzije.

"Našu posvećenost malim i srednjim preduzećima realizovaćemo kroz podršku Nacionalnoj inicijativi za bezgotovinska plaćanja", kazala je Ristić.

Tanjug će i ove godine biti medijski partner Kopaonik biznis foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.