Vesti -

"Nuklearna energija u Srbiji - to će biti pitanje javne rasprave"

Kopaonik -- Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je pitanje nuklearne energije u Srbiji pitanje javne rasprave.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: hxdyl/Shutterstock
Ilustracija: hxdyl/Shutterstock

Kako je istakla, to pitanje i ta javna rasprava će biti pokrenuti u budućnosti.

Ona je, učestvujući na panelu na Kopaonik biznis forumu, istakla da se energetska bezbednost Srbije uvek vezivala za političke i geostrateške odnose da će naša zemlja verovatno u narednom periodu morati da vodi računa, a možda i da menja neke scenarije kako bismo do 2050. zaista bili karbon i klimatski neutralni, ali i pre svega bezbedni.

Ona je govorila i o nekim zakonima koji su doneti u oblasti energetike.

"Zakoni su doneti i mislim da su oni neophodni ako uopšte želimo da pričamo o investiranju", istakla je ona.

Najpre je govorila o Zakonu o obnovljivim izvorima energije.

"To je prvi put poseban zakon, oni koji su ga gledali kažu da je najmoderniji u Evropi ali to ćemo videti u budućnosti. Mora da se poveća procenat obnovljivih izvora ako želimo da sačuvamo životnu sredinu za buduće generacije, ali i ako želimo da obezbedimo energiju i energente bez kojih nema privrednog razvoja", istakla je ministarka Mihajlović.

Ono što je dalje veoma bitno, navodi, jeste pitanje energetske efikasnosti.

"Mi mnogo trošimo energije; taj Zakon o energetskoj efikasnosti daje osnove da se posebno time bavimo, ne samo na nivou države već i na nivou domaćinstava", navela je Mihajlovićeva.

Kada je reč o termoelektranama, ministarka energetike je navela da neće biti moguće zatvoriti ih u narednih 10 godina, ali da će verovatno biti moguće u narednih nekoliko decenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.