Vesti -

Novi trik trgovaca? Umesto prodaje, ugovor o zakupu - jastuka; Oglasila se i kompanija

Beograd -- Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) objavila je na svom sajtu upozorenje za građane zbog nove, neobične pojave.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Shutterstock/Dmitry Markov152
Foto: Shutterstock/Dmitry Markov152

Naime, na šta su sve spremni pojedini trgovci u Srbiji, kako bi zaobišli primenu Zakona o zaštiti potrošača, svedoči i Ugovor o zakupu između potrošača i firme Leomax International, navodi se na sajtu NOPS-a.

Umesto da se nađe u kupoprodajnom odnosu potrošač - prodavac i ugovorom o prodaji kupi određeni proizvod, potrošač ima status zakupca, a jastuk može otkupiti i postati njegov formalni vlasnik tek nakon isteka ugovora o zakupu (izmirenjem svih obaveza), ukazuju iz NOPS-a.

"Molimo potrošače da obrate pažnju prilikom zaključivanja ovakvih ugovora i da paze na šta pristaju i šta potpisuju, budući da se na njih ne primenjuje Zakon o zaštiti potrošača pa je samim tim i obim prava potrošača znatno sužen", upozoravaju oni.

Tim povodom oglasila se saopštenjem i navedena kompanija. Kako su naveli, kompanija Leomax kupcima nudi različite modele kupovina proizvoda: ugovor o kupoprodaji sa plaćanjem iznosa u celosti, ili na rate, zatim ugovor o kreditu u saradnji sa bankom kao i ugovor o zakupu.

Oni ističu da je ugovor o zakupu u potpunosti u skladu sa svim odredbama važećeg zakona o obligacionim odnosima u Srbiji, kao i da navedenim načinoim kupci počinju da koriste kupljeno i pre nego što ga isplate u potpunosti. Pritom dobijaju nov proizvod u originalnoj ambalaži, ističe se u saopštenju.

"Po osnovu navedenog ugovora klijent postaje zakupac, odnosno korisnih naših proizvoda i plaća mesečne zakupnine. Po isplati konačnog iznosa pravo svojine prelazi na kupca", navodi se u saopštenju firme.

U njemu se posebno naglašava da se svakom kupcu unapred predočavaju različiti modeli kupovine između kojih se kupci sami odlučuju prema svojim mogućnostima i potrebama.

Kako kažu, kod ugovora o zakupu zakupac ima rok od 7 dana od potpisivanja ugovora da ili uplati prvi iznos zakupnine ili da odustane od ugovora bez ikakvih posledica.

Iz Leomaxa navode da je upravo takav slučaj na koji ukazuje NOPS, jer je kupac zaključio ugovor 13.11. 2021, a već 16. 11. 2021. posla zahtev za raskid ugovora koji je primljen 19. 11. 2021. i uvažen u celosti a kupcu su vraćena do tada uplaćena sredstva u celosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.