Vesti -

"Nisam mogla ni da sanjam, to je četiri puta manje"

Nisam mogla ni da sanjam da ćemo dobiti produženje važenja cene za gas od Rusije od 270 dolara po kubnom metru, kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brmabić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA, Koča Sulejmanović
Foto: EPA, Koča Sulejmanović

Ona je gostujući na TV Pink rekla da je cena koju je Srbija juče dobila oko četiri puta manja nego što je cena koju plaćaju neke druge zemlje i za koje kubik gasa košta oko 960 pa i iznad 1.000 dolara.

"To što je predsednik Vučić juče uspeo da dogovori sa predsednikom Putinom predstavlja veliku sigurnost za naše građane i privredu koji sada ne moraju da razmišljaju šta se dešava sa energetikom u svetu. To može da bude i veliki podsticaj za investitore, jer je za njih velika stvar kada znaju da će u narednom periodu biti gasa i kolika će biti njegova cena", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da se sa predsednikom Vučićem juče čula odmah posle njegovog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da su oni pokrili sve teme i da je ono što je Rusija uradila za Srbiju "veliki gest prijateljstva i partnerstva".

Za Srbiju specijalna cena: Moći ćemo da povučemo koliko god je potrebno

Na pitanje kakve komentare i reakcije je posle jučerašnjih događaja moguće očekivati na naše sadašnje odnose sa Rusijom, rekla je da veruje da mnogima ovo nije drago, ali kako je istakla, sve se svodi na to koliko ste konkurentni, a mi jesmo i sada smo dobili krila da možemo da se takmičimo.

Navela je da smo pokazali da se dobro snalazimo u kriznim situacijama i da se može očekivati da će investicije koje se na drugim mestima zatvaraju jer nema gasa, doći u Srbiju.

Mihajlovićeva: "Imaćemo dovoljno gasa i sigurno snabdevanje, ne samo u narednih šest meseci"

Dogovor koji su predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin postigli o ceni i isporuci gasa, veliki je rezultat za bezbednost Srbije i privredni rast, poručila je danas i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je ponovila da cena gasa za domaćinstva ostaje nepromenjena.

"Dogovor o ceni gasa koji su postigli predsednici Vučić i Putin velika je i vrlo važna vest. To nije samo pitanje dobrih odnosa dva predsednika i dobrih političkih odnosa dve države, to je važno za energetsku stabilnost i bezbednost naše zemlje", poručila je Mihajlovićeva za RTS, saopštilo Ministarstvo.

Ministarka je istakla da će Srbija imati dovoljno gasa i sigurno snabdevanje, ne samo u narednih šest meseci.

"To sigurno znači i da cene za domaćinstva ostaju nepromenjene, a za privredu znači da ostaje konkurentna i da možemo da očekujemo dalji rast, a to će svakako doprineti novim investicijama", dodala je Mihajlovićeva.

Kako je rekla, cena od 270 dolara za 1.000 kubnih metara je 3,6 puta niža od trenutne cene na evropskim berzama i "to nema nijedna druga država".

"Možda i najvažnija vest - najniža cena gasa u Evropi tokom predstojeće zime"

Mihajlovićeva je ponovila da će Srbija raditi na proširenju kapaciteta podzemnog skladišta Banatski Dvor i graditi novo skladište gasa.

"Ovo je trenutak kada treba da razmišljamo o strateškim rezervama gasa i da planiramo dugoročno, jer je sigurno da nas energetske krize očekuju u narednim godinama i decenijama, s obzirom na rast potrošnje", rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je naglasila da Srbija ima dovoljno potencijala da sa novim kapacitetima bude energetski dovoljna i da ne mora da uvozi struju, ali i navela da je potrebno razgovarati o nuklearnim elektranama.

"Srbija mora da gradi nove elektroenergetske kapacitete, jer 30 godina nismo izgradili nijedan. U godinama i decenijama ispred nas sigurno nas očekuju još veća potražnja i potrošnja energije i jasno je da moramo da gradimo nove srednje i velike hidroelektrane, solarne i vetroelektrane", poručila je.

Vučić: "Razmatramo izgradnju nuklearke"

Kako kaže, razgovaraće se da li će to biti standardne ili modularne elektrane sa novim tehnologijama, ili da li postoji mogućnost da ih gradimo kod nas ili da učestvujemo u izgradnji u nekoj drugoj državi.

Dodala je da će cena za privredu biti stvar dogovora, ali i da će biti niža od cene na evropskim berzama.

"Razgovaraće kompanije međusobno, odnosno EPS sa privrednim subjektima o ceni, ali suština je da je država obezbedila dovoljno energije i energenata, što je prvi uslov da privreda može da funkcioniše i da budemo energetski bezbedni i stabilni", naglasila je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.