Vesti -

NBS dogovorila moratorijum: Neke banke moraju da snize cene 30 odsto

Gubvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da je sa bankama postignut dogovor da u narednih godinu dana, od 1. septembra, ne povećavaju cenu usluga.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/ToskanaINC
Foto: Shutterstock/ToskanaINC

Takođe je dogovoreno i da one banke koje su cene povećale od 1. januara 2021. godine snize visinu tih usluga za 30 procenata, ali ne ispod nivoa na kome je cena usluga bila pre povećanja.

Guvernerka Tabaković je dodala da je Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas doneo dve odluke koje se tiču bankarskiih usluga, a koje će dodatno zaštititi životni standard građana.

Naglasila je da će banke ubuduće biti obavezane da centralnoj banci unapred najave nameru da menjaju cene svojih usluga, umesto da kao do sada slobodno odlučuju o tome.

Tabakovićeva je dodala da će NBS na isti način učestvovati i u odlučivanju o svim cenama koje utiču na potrošačku korpu.

NBS od maja kupila 1,125 milijardi evra

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je NBS od maja do sada na deviznom tržištu kupila 1,125 milijardi evra, jer je ponuda evra veća od tražnje.

"Pre dva dana sa ljudima iz Fiča smo imali razgovor i pitali su nas odakle taj priliv. Odgovorili smo da je od direktnih stranih investicija, izvoza i od turista koji plaćaju karticama”, rekla je guvernerka na konferenciji za novinare.

Tabaković je najavila da će naredne srede izneti aktuelne podatke o inflaciji u Srbiji i projekciji kretanja inflacije u narednom periodu.

"Svi smo pomerili pomalo projekcije, jer inflacija u početku nije izgledala tako istrajno, ali se nadamo najobljem, zato što vidimo da usporava u svetu”, istakla je Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.