Vesti -

"Hrane će biti, građani da ne brinu"

Beograd -- Jako je važno da cene osnovnih namirnica ostanu na određenom nivou, zbog poremećaja na tržištu, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: CGN089/Shutterstock
Ilustracija: CGN089/Shutterstock

Zbog toga je država intervenisala zamrzavanjem cena osnovnih životnih namirnica, dodao je.

"Hrane će biti. Imamo još alata na raspolaganju i građani ne treba da brinu", naglasio je Nedimović gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Srbija je zemlja hrane, kazao je on i istakao da proizvodimo dva puta više pšenice i tri puta više kukuruza nego što nam je potrebno.

"Ove godine izvešćemo hrane u vrednosti od preko pet milijardi evra. Ovu godinu ćemo zaključiti sa ozbiljnim rastom i to ne samo izvozom sirovina i ratarskih proizvoda, već i organskih proizvoda, polu proizvoda i gotovih proizvoda", naveo je Nedimović.

On je rekao da danas izvozimo hranu na velika tržišta kao što je Egipat ili recimo Indonezija, koje je tržište od 317 miliona stanovnika.

Ukazao je da je Srbija izvezla hranu i za kućne ljubimce u vrednosti od 100 miliona evra.

"Sve se menja, raste potreba za tom vrstom hrane koja se pravi od ostataka hrane koja se koristi za ljude i druge životinje. To su fascinantni podaci. Mi danas izvozimo hranu za kućne ljubimce u 44 zemlje", kazao je Nedimović.

Ministar poljoprivrede je najavio i nove podsticaje poljoprivrednicima, pa će tako već od sledećeg meseca biti upućen novi poziv poljoprivrednicima za sredstva iz IPARD-a da uzmu sredstva koja garantuju povrat sredstava od 60 odsto za kupovinu mehanizacije ili neka druga ulaganja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.