Vesti -

Država traži strateškog partnera za projektovanje i gradnju obilaznice

Ministarstvo građevinarstvaraspisalo je javni poziv za izbor strateškog partnera za izgradnju južne obilaznice Valjeva i obilaznice oko Svilajnca.

Izvor: eKapija
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Stockr
Ilustracija: Shutterstock/Stockr

Obaveze strateškog partnera su zrada tehničke dokumentacije (Idejni Projekat sa studijom opravdanosti, Projekat za građevinsku dozvolu, Projekat za izvođenje i Projekat izvedenog objekta), kao i izgradnja ovih obilaznica.

Kako je navedeno u javnom pozivu, južna obilaznica Valjeva predstavlja vezu privredne zone grada Valjeva sa planiranim koridorom državnog puta I B reda broj 27, Loznica-Valjevo-Lazarevac, deonica Iverak – petlja Lajkovac , odnosno vezu Grada Valjeva sa autoputem Beograd – Južni Jadran, prenosi Ekapija.

Planirana je i veza sa privrednom zonom u vidu kružne raskrsnice.

Ukupna dužina saobraćajnice biće oko 5 km, a previđena je za brzinu od 100 km/h, sa poprečnim profilom od dve fizički odvojene kolovozne trake, sa dve saobraćajne trake za svaku kolovoznu traku.

Navodi se da je cilj izgradnje južne obilaznice Valjeva poboljšanje nivoa usluge pre svega za teretne tokove, povećanje bezbednosti saobraćaja, smanjenje vremena putovanja, smanjenje troškova eksploatacije vozila i smanjenje negativnih ekoloških uticaja saobraćaja na okolinu.

"Nova saobraćajnica zajedno sa saobraćajnicom namenjenom motornom saobraćaju na deonici Iverak – Lajkovac, u okviru primarne mreže puteva Srbije, treba da preuzme tranzitne tokove sa postojeće putne mreže uz delimičnu promenu uslova saobraćajnicama koje su vezane za nju", ističe se u pozivu.

Obilaznica oko Svilajnca imaće dužinu od oko 12,50 km i predviđena je za brzinu od 80 km/h, sa poprečnim profilom i širinom saobraćajnih traka 2x3,5 m.

Javni poziv otvoren je do 7. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.