Vesti -

Crni petak u Srbiji: Podaci Ministarstva mogli bi da vas iznenade

Otkako je i kod nas zaživela praksa snižavanja cena robe na Crni petak, mediji iz godine u godinu upozoravaju kupce na potencijalne prevare trgovaca.

Izvor: B92.net/Ana Ristović
Podeli
Ilustracija: D. Balšić
Ilustracija: D. Balšić

Međutim, one, makar prema zvaničnim podacima, nisu ni izbliza tako česte.

"Što se tiče prijava protiv trgovaca u vezi sa Crnim petkom, u 2020. godini, ističemo da je Tržišna inspekcija primila smo tri predstavke i to protiv istog trgovca, za obmanjivanje u pogledu visine sniženja. Naime, potrošači su prijavili da je trgovac oglasio preko elektronskih medija da je sva roba u prometu snižena 50%, ali kada su pokušali da ostvare popust, uvideli su da to nije istina. Radi upoređenja, napominjemo da je 2019. godine Tržišna inspekcija primila pet prijava kojima su se građani pritužili na postupanje trgovaca u okviru Crnog petka", kažu za B92.net iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako dodaju, tržišni inspektor je pokrenuo postupak vanrednog inspekcijskog nadzora kod prijavljenog trgovca i utvrdio da je trgovac zaista obmanuo potrošače u pogledu visine popusta i s tim u vezi preduzeo zakonom propisanu meru i podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim Prekršajnim sudom.

"Mišljenja smo da navedeni neznatan broj predstavki građana govori da su prošle godine trgovci u većini u skladu sa zakonom organizovali i oglasili prodajni podsticaj pod nazivmo Crni petak, što je za svaku pohvalu", poručuju.

Paprene kazne za prevarante

Ministarstvo podseća da je Zakonom o trgovini zabranjeno oglašavanje prividnog sniženja cene robe, to jest zabranjeno je oglašavanje sniženja ako je ranija cena neistinito prikazana ili je roba bila ponuđena po ranijoj ceni u zanemarljivo kratkom periodu.

Šporet za 19, tablet za 15, usisivač za 11 hiljada...

"Pri oglašavanju prodajnog podsticaja, najveći procenat sniženja može da se navede ukoliko se odnosi na najmanje jednu petinu robe u asortimanu trgovca. Zakonom o trgovini propisana je prekršajna odgovornost u slučaju da se trgovac ne pridržava uslova za nuđenje i oglašavanje sniženja cena, to jest za utvrđenu nezakonitost, sledi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv trgovca. Kazna izrečena pred sudom za učinjeni prekršaj može biti u rasponu od 500.000 do 2.000.000 dinara za pravno lice, kao i 50.000 do 150.000 za odgovorno lice", preciziraju naši sagovornici.

Kome se obratiti u slučaju prevare?

Građani mogu da prijave nepravilnosti ne samo direktno inspekciji, već i preko Kontakt centra za predstavke i pritužbe privrede i građana republičkim inspekcijama (putem broja telefona 011 6350 322 ili internet stranice).

"Upućujemo potrošače koji smatraju da je trgovac oglasio prividno sniženje cena, da mogu da podnesu prijavu. Ističemo da predstavke imaju dejstvo inicijative za pokretanje postupka vanrednog inspekcijskog nadzora nad primenom zakona kod prijavljenog trgovca", kažu u Ministarstvu.

Inače, na početku 2021. godine, Tržišna inspekcija izvršila je 122 inspekcijska nadzora kod trgovaca koji organizuju i oglašavaju prodajni podsticaje u elektronskoj trgovini i zbog utvrđenih prekršaja podnela je 40 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv prekršilaca.

"Sada, u novembru i decembru, takođe kontrolišemo u redovnom inspekcijskom nadzoru prodajne podsticaje, ali u 'fizičkim' prodavnicama (u prodajnim objektima). Imajući u vidu navedeno, verujemo da je godišnji inspekcijski nadzor kod trgovaca pomogao da dođe do poboljšanja u ovoj oblasti", zaključuju za naš portal iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.