Vesti -

Mali: Đilasova politika je bila "kurs raste, inflacija prži"

Beograd -- Ministar Siniša Mali izjavio je da je inflacija koja je zabeležena u avgustu i septembru u Srbiji privremena i da je nastala kao posledica globalne pandemije .

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
Foto: Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC
Foto: Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC

Prema njegovim rečima, očekuje se da se u drugoj polovini sledeće godine sve cene, a posebno cene energenata stabilizuju, što su potvrdili i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, koji su nedavno boravili u Srbiji.

Upoređujući kako je aktuelna vlast reagovala na krizu, a kako prethodna na krizu iz 2008.godine, Mali je rekao da je tadašnja vlast u kojoj su bili Dragan Ðilas i Vuk Jeremić vodila drugačiju ekonomsku politiku od sadašnje kada je reč o inflaciji i kursu dinara.

"Od 2008. do 2012. godine kurs evra je porastao sa 81 na 119 dinara. Dakle, za samo četiri godine porastao je za 50 odsto, toliko je oslabio dinar u odnosu na evro. U isto vreme inflacija je bila dvocifrena", rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, kroz visoku stopu inflacije i promenu kursa prethodna vlast je obesmišljavala povećanje plata i penzija.

"Šta god da su povećavali promenom kursa bilo je obesmišljeno, a građani su bili sve siromašniji”, naveo je Mali.

Navodeći da je stopa inflacije u Srbiji porasla u prethodna dva meseca, ipak je, kaže Mali, ostala u proseku na ciljana tri procenta.

"Njihova ekonomska politika je bila pusti kurs da raste, inflacija neka prži, zatvraj fabrike, a građani siromašniji. Sada je ekonomska politika stabilna”, rekao je Mali i ocenio da je ekonomska politika sada i u to vreme neuporediva.

Mali je istakao da se u Srbiji beleži rekordna zaposlenost, da plate i penzije rastu, da se vlast bori za standard građana “a ne kao neki Ðilas koji je 619 miliona evra zaradio i strpao u džepove, a građani trpeli ogromnu inflaciju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.