Vesti -

"Očekujemo da budemo broj 1 u Evropi"; "Susret u Moskvi odrediće našu energetsku budućnost"

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da stopa rasta naše zemlje ove godine bude čak 7,5 odsto.

Izvor: B92
Podeli
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

"Dakle kombinovano u ove dve godine - 2020. i 2021, očekujemo da Srbija bude broj jedan u Evropi. To bi bio istorijski uspeh, dakle, to nije jedna godina nego u dve godine kada saberete stopu rasta. Sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo biti broj dva u Evropi, ali se nadamo da budemo i broj jedan", rekao je Vučić.

Kako je istakao, misli da je to veliki uspeh građana Srbije.

"Ljudi se obično pitaju šta oni imaju od toga. Od toga ćemo imati veće plate, penzije, imaćemo više pozorišta, puteva, pruga, bolnica, lekova. Imaćemo nove stadione. Imaćemo i više crkava i manastira izgrađenih i od toga ćemo imati čistije gradove, reke, više čistih gradova, ali i sigurniju energetsku situaciju", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije ukazao je na probleme sa kojima se suočavamo zbog rasta cena građevinskih materijala i energenata.

"Recimo, početna cena pruge Niš-Dimitrovgrad je bila 286 miliona evra, a sada procenjujemo da će biti oko 420 miliona evra, samo zbog rasta cene građevinskom materijala. Samo da vidite sa kakvim se mukama suočavamo, a to je jedna od stvari koja nam donosi veći rast, veće plate i penzije. zato se mučimo oko cene struje, gasa i svega drugog, zato već počinjem da imam tremu, iako se tek za mesec dana viđam sa predsednikom Rusije, jer znam koliko nam je to važan sastanak", dodao je Vučić.

Kako je istakao, susret u Moskvi odrediće našu energetsku budućnost. Vučić je najavio da će uskoro ići i u Glazgov gde će se sresti sa mnogo predsednika država i predsednika vlada najmoćnijih zemalja sveta. Posle Glazgova, biće sastanaka u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Predsednik je najavio da će uskoro biti otvorene bolnice u Leskovcu, Aranđelovcu, Loznici...

"U svaku ide više od 30 miliona evra. U Dedinje 2 smo do sada uložili 47 miliona evra. To je ogroman novac, ali ćemo zato imati najveći kardiovaskularni centar u ovom delu Evrope", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.