Vesti -

Srbija ima rekordne devizne rezerve

Beograd -- Kraj oktobra je u znaku štednje. Svetski dan štednje Srbija dočekuje sa rekordnim deviznim rezervama.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos, VadimVasenin
Foto: Depositphotos, VadimVasenin

Dinarska štednja ove godine, prema poslednjim podacima, iznosi 100,5 milijardi dinara, naveo je Nikola Dragašević, direktor Sektora deviznih operacija Narodne banke Srbije.

On je za RTS naveo da su devizne rezerve na kraju septembra dostigle rekordni nivo i u bruto i u neto iznosu.

"Ukupne devizne rezerve iznosile su 16,8 milijardi evra, dok su preko 14,2 milijarde evra iznosile neto devizne rezerve zemlje i one su bile takođe na najvišem nivou otkada se mere", naveo je Dragašević.

Dodao je da je na povećanje deviznih rezervi najviše uticala aktivnost Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu.

"To je najzdraviji način da povećamo naše devizne rezerve zato što ne podrazumeva nikakve obaveze NBS i Republike Srbije u budćnosti. Mi smo sprečavajući prekomerno jačanje dinara, preko milijardu evra kupili na međubankarskom deviznom tržištu, podigli tražnju i time podigli naše devizne rezerve koje predstavljaju neku vrstu bafera sigurnosti, odnosno odbrambenog sistema za potencijalne periode, ukoliko bude neke neizvesnosti u međunarodnom okruženju", kazao je Dragašević.

Govoreći o štednji, Dragašević je naveo da je koncept štednje jako bitan za ekonomiju, pošto predstavlja bazu za kreditnu aktivnost i kreditni privredni rast, ali da ne spada u devizne rezerve zemlje.

"Štednja, i dinarska i devizna, to je veoma važno pred Svetski dan štednje da naglasimo, kontinuirano raste iz godine u godinu. Dinarska štednja je ove godine dostigla i prestigla nivo od 100 milijardi dinara i prema poslednjim podacima iznosi 100,5 milijardi dinara u ovoj godini, povećana je osam procenata", naveo je Nikola Dragašević.

Dodao je da dinarska štednja raste bržim tempom u odnosu na deviznu štednju i da je gotovo za petinu više raste, pošto je, kako je objasnio, makroekonomski ambijent stabilan, ali i da zbog toga padaju kamatne stope na štednju i na kredite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.