Vesti -

Šinavatra bi da proda Svetog Nikolu

Kompanija "Global TS Montenegro" Taksina Šinavatre, naturalizovanog Crnogorca i bivšeg tajlandskog premijera, želi da proda jugoistočni deo ostrva Sveti Nikola.

Izvor: Tanjug
Podeli
Sveti Nikola; Foto: Naeblys/Shutterstock
Sveti Nikola; Foto: Naeblys/Shutterstock

Njega je pre četiri godine kupila od srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića, pišu podgoričke Vijesti.

Više izvora je ovom listu nezvanično potvrdilo da najbogatiji Crnogorac, čije bogatstvo se prema Forbsovoj listi procenjuje na 1,6 milijardi dolara, želi da proda zemljišni kompleks od tri i po hektara sa manjim kamenim objektima.

Dok Šinavatra navodno pokušava da proda atraktivnu lokaciju, iz Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva uputili su urgentni dopis Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da ostrvo Sveti Nikola dobije status zaštićenog prirodnog dobra.

Zahtevaju i da se, kroz izmenu Plana posebne namene za priobalno područje, izbriše planirana gradnja na najvećem crnogorskom ostrvu.

U molbi upućenoj ministarstvu navodi se da se Sveti Nikola prostire na 47 hektara, od čega 90 odsto površine čine šume 4. kategorije, dok ostrvo okružuju plaže u dužini od više od 840 metara. Ostrvo obiluje bogatom florom i faunom i predstavlja stanište brojnih vrsta ptica i sitne divljači.

Karađorđevićima se vraća oteta zemlja? Zahtev kraljevske porodice u jeku krize koja trese Budvu

"Država Crna Gora raspolaže sa više od 100 hiljada kvadrata nekretnina na ostrvu, dok se ostala površina nalazi u vlasništvu meštana, a deo u vlasništvu fizičkih lica koja su na sumnjiv način došla u posed nepokretnosti s namerom da je komercijalizuju i ugroze prirodni ambijent Školja, kako meštani nazivaju ostrvo", piše u dopisu u koji su "Vijesti" imale uvid.

Dodaje se da je Planom posebne namene za priobalno područje, na ostrvu predviđena gradnja hotela sa 750 ležaja i marine za 50 plovila, što bi ugrozilo floru i faunu i prepoznatljivi ambijent i izgled ostrva, ali i kretanje morskih struja i strujanje vazduha. To bi, upozorava se, "oštetilo snabdevanje peskom čitave Slovenske plaže i dovelo u pitanje nestanak jedne od najlepših plaža u Crnoj Gori".

Šinavatrina kompanija je zaključila u aprilu 2017. kupoprodajni ugovor u iznosu od 24 miliona evra sa podgoričkom kompanijom "San investments", iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik 37.000 kvadrata zemlje na Svetom Nikoli, navode Vijesti, uz napomenu da su na ostrvu već bez dozvole bile izgrađene kamene prizemne zgrade.

Divlje objekte na ostrvu je, piše list, gradio prethodni vlasnik, beogradski biznismen i nekadašnji funkcioner JUL-a Nenad Ðorđević, koji je 2007. prodao atraktivnu nekretninu Subotiću zbog, kako je tada rekao, opstrukcije državnih organa koji mu nisu dozvolili da na ostrvu realizuje ambiciozne planove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.