Vesti -

Vučić: "U novembru"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvovali su ceremoniji obeležavanja početka važnih radova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC
Foto: TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC

U pitanju su, naime, radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica – Horgoš – državna granica sa Mađarskom – Segedin.

Prenos ste mogli da pratite na B92.net.

"Naše komšije Mađari kažu 'Ko sme, taj pobeđuje' i to jeste karakteristika svega što je Viktor Orban uradio u odnosima sa Srbijom. To su odnosi u kojima mi Srbi verujemo da će snažnija Srbija značiti i snažniju Mađarsku, kao što snažnija Mađarska znači snažniju Srbiju. Srećan sam što tako nešto danas mogu da izgovorim", poručio je predsednik Vučić.

U novembru sledeće godine, kazao je, biće završeni radovi započeti na pruzi Subotica–Segedin, posle čega će dve zemlje dobiti najmoderniju železničku deonicu.

"Rok za izgradnju ove pruge je naredna godina, njena dužina je nešto više od 27 kilometara i priključivaće se na brzu prugu Beograd–Budimpešta", precizirao je.

Pruga takođe pokazuje da se nalazimo u centru Evrope, ocenjuje predsednik Srbije.

"Srbima želim da poručim sledeću stvar – slušao sam Viktora Orbana i druge koji su imali više hrabrosti da učine nešto dobro za Srbiju, nego što su imali neki od naših predstavnika", napomenuo je Vučić.

Naglasio je i da izgradnjom pruge dobijamo svi.

"Verujem da možemo i da se dogovorimo kako da dodelimo zajedničko ime pruzi, da ima srpsko ime i mađarsko prezime ili obrnuto", kazao je.

Najavio je, takođe, niz projekata – rekonstrukciju bolnice u Subotici, koja će koštati 40 miliona evra, stadion od 22 miliona evra, za renoviranje pozorišta će biti izdvojeno 4 miliona evra.

"U novembru dovodimo novu nemačku fabriku za 500 radnika. To znači posao, a investicija je 85 miliona evra. Subotica ima fantastičnu budućnost", naglasio je.

"Hvala predsedniku Vučiću što me je pozvao danas ovde da budem sa vama. U neobičnoj smo situaciji, želimo da obnovimo jednu železničku liniju staru 150 godina, a u stvari postavljamo jedan kamen temeljac. Zašto to smatramo kamenom temeljcem? Zato što je to simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađara i Srba koji grade zajedničku budućnost", poručio je Orban.

Kako je dodao, imaju sporazum sa predsednikom Vučićem koji garantuje da će i Mađari i Srbi podjednako imati koristi od zajedničke saradnje.

Dovoljno gasa

Predsednik Srbije kazao je i da Srbi i Mađari znaju da će imati dovoljno gasa.

"Mi to sami, bez Mađara, ne bismo mogli da izguramo. Danas ćemo razgovarati o najvećem problemu sa kojim se Evropa suočava, o pitanjima energetike, ali i tu ćemo nastuipiti zajednički kao i do sada, I Srbija i Mađarska izdržale su pritiske, ali sada kada su izgradile gasovod znaju da će imati dovoljno gasa", naglasio je on.

"Građani oba grada su mnogo izgubili jer je postalo nemoguće saobraćanje ovom železničkom linijom", napomenuo je.

Prema njegovim rečima, spremni su da porade i na uspostavljanju linije od Subotice do Baje.

"Zajedno smo jači, treba da učvrstimo još više naše odnose, da potpišemo sporazum o strateškoj saradnji. Strane sile nama ovde su samo donosile nemir i rat, sve ono što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikata i unazađivanja oba naroda, došlo je vreme da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke. Mi smo ovde na šengenskoj granici, ali spoljna granica EU bi trebalo da bude dalje na jugu, a građani Srbije bi trebalo slobodno da putuju, Srbija je spremna za EU, Srbija je kapija Balkana, postavlja se pitanje da li će Srbija imati kome da se pridruži", naveo je.

Danas se kod železničke stanice Horgoš okupilo više od 5.000 građana, a u nastavku pogledajte fotografije sa lica mesta:

Foto: Predsedništvo Srbije
Foto: Predsedništvo Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije
Foto: Predsedništvo Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije
Foto: Predsedništvo Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.