Vesti -

Vučić: "Nervirao sam se kad sam video koliko će se potrošiti, ali neverovatno izgleda"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas rekonstruisanu zgradu Zemunske gimnazije – Velike Realke.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC
Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

"Izgleda mnogo lepše nego u moje vreme, fantastično izgleda, jedna od najlepših zgrada možda ne samo u Zemunu, nego u celom Beogradu", kazao je Vučić tokom obilaska.

Prenos ste mogli da pratite na B92.net.

Kako je predsednik rekao, za radove je plaćeno 4,5 miliona evra.

"Mnogo smo para potrošili, ali mi nije žao. Mnogo sam se nervirao kad sam video koliko para će se potrošiti, ja sam mislio da će biti oko 3 miliona, ali zaista neverovatno izgleda. Srećan sam što je sve temeljno urađeno", naveo je.

U Zemunskoj gimnaziji, jednoj od dve najstarije u Beogradu, koju je pohađao i predsednik Vučić, do sada je maturiralo 40.000 đaka. Predsednik je, prisećajući se svojih školskih dana, obišao i učionicu u kojoj je on boravio kao učenik.

"Ovo je bila moja učionica, samo što nije ličila na ovo. Kakva su deca sad, da li su vaspitanija od nas?", upitao je, na šta mu je osoblje odgovorilo da su deca fantastična.

Predsednika su upoznali sa detaljima završenih radova, a napomenuli su mi i da mogu da se pohvale mladim kolektivom - najstariji profesor ove obrazovne ustanove ima oko 40 godina.

"Srećan sam što sam video mnogo mladih profesora i osetio fantastičnu energiju", poručio je.

Vučića su, inače, ispred škole dočekali njegova nekadašnja razredna, profesorka ruskog jezika Irina Galkina, kojoj je predsednik doneo buket cveća, ministar prosvete Branko Ružić, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, sekretar za obrazovanje Slavko Gak...

Vučić je napomenuo da je u 180 škola uloženo čak 200 miliona evra.

"To su neverovatne stvari, u 101 opštini, ogroman novac... A najskuplja će biti škola u Sjenici, tamo imamo mnogo đaka, uložiće se skoro 10 miliona evra", najavio je predsednik.

Prema rečima direktora gimnazije Miloša Bjelanovića, od aprila prošle godine do početka ove školske godine obavljena je ozbiljna rekonstrukcija zgrade koja postoji 140 godina, a zahvaljujući obimnim radovima danas škola ima 6.500 kvadrata opremljenih u skladu sa 21. vekom. Bjelanovic je precizirao da gimnazija ima 1.300 učenika u 48 odeljenja na četiri smera.

Svim učenicima i profesorima na raspolaganju je najsavremenija oprema za nastavu.

"Zadržane su table kao osnovno sredstvo za nastavu, uz njih su u svaku učionicu dodati multifunkcionalni projektori, svaki učenički prostor imace pametne table koje profesorima omogćavaju da na najbolji i najsavremeniji način iskoriste materijal sa interneta i tako poboljšaju kvalitet nastave i ishode koji će učenici pokazati na kraju školske godine", naveo je Bjelanović.

U katastrofalnim podrumskim prostorijama, koje su sada uredene u skladu sa vrhunskim standardima, gimnazija je dobila 1.000 kvadrata u kojima je biblioteka koja ima 35.000 naslova kao i stomatološka ordinacija, radionice...

Direktor je najavio i da će gimnazija biti i prva škola u Srbiji koja potpisuje protkol o saradnji sa manastirom Hilandar.

"U gimnaziji će biti Hilandarski kutak, prostor za realizaciju tribina sa stalonom izložbenom postavkom sa Hilandara", rekao je on.

Podsetimo, radovi na rekonstrukciji Zemunske gimnazije započeti su prošle godine, a tokom leta za nama lokaciju je posetio i gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak koji je tada naveo da je približna vrednost ove investicije 400 miliona dinara, a finansira je Кancelarija za javna ulaganja.

Kako je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio prošle godine, rekonstrukciju ove škole najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i to na proslavi 160 godina postojanja gimnazije, čija zgrada je uvrštena u zaštićene spomenike kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.