Vesti -

Potrebno 1.000 inspektora - hitno

Nakon sednice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, utvrđeno je da postoje zastoji u radu.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

"Poreklo imovine ispitivaće 60 najboljih inspektora"

Posebno u realizaciji Trogodišnjeg akcionog plana za zapošljavanje inspektora.

Nedostaje nam preko 1.000 ljudi u sistemu na svim nivoima, kako bi proces inspekcijskog nadzora mogao nesmetano da funkcioniše, istakla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave i predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor Marija Obradović.

Ona je navela da će se u narednom periodu intenzivno raditi na rešavanju ovog problema u saradnji sa svim ministarstvima, a pre svega kako bi se proces novog zapošljavanja pojednostavio.

Takođe, na sednici je razmotreno uvođenje posebnog službeničkog zvanja, zvanje inspektor, a ministarka Obradović je navela da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave već uveliko radi na analizi potreba, imajući u vidu slabu zainteresovanost kadrova za obavljanje poslova ovog tipa.

Obradović je istakla i da je na sednici bilo reči o tome zašto svi inspektori nedovoljno koriste sistem e-Inspektor.

„Mali broj inspektora koristi ovu aplikaciju, već većina piše ručno zapisnike. To nije dobro kada je u pitanju unapređenje inspekcijskog nadzora. Utvrdili smo da i sam informatički sistem mora biti bolje prilagođen specifičnostima svake inspekcije“, zaključila je Obradović.

Ona je dodala da će sve što je danas konstatovano na sednici Koordinacione komisije biti pretočeno u odluke, koje će biti prosleđene inspekcijama, ali i da će se u narednom periodu intenzivno raditi na iznalaženju rešenja za navedene probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.